Vijenac 698

Likovna umjetnost

LIKOVNU IZDVAJA

Ksenija Baronica

Mizanscena u osječkoj Galeriji Kazamat

Lana Stojićević, multimedijalna umjetnica mlađe generacije, predstavlja svoj umjetničko-istraživački rad u obliku izložbe Mizanscena u osječkoj Galeriji Kazamat od 27. studenoga do 12. prosinca. Naslov izložbe umjetnica preuzima iz kazališnog pojmovnika koji označava scenskog aranžera čiju ulogu ona preuzima prilikom koncipiranja izložbenog postava, kombinacije fiktivnog i dokumentarnog materijala.

 


Iz postava izložbe  /
Galerija Kazamat

Baveći se primarno odnosom arhitektonskog nasljeđa i prirodnog okruženja, Lana Stojićević kazališnim pristupom, uz prethodni temeljiti istraživački rad, obrađuje lokalne specifičnosti koristeći se pritom arhitektonskim maketama i tekstilom, često u obliku kostima. U Galeriji Kazamat izlaže scenski aranžirane fotografije koje su preuzete iz prethodnih radova predstavljenim na izložbama Crno brdo (2015) u Galeriji Studentskog centra, Fasada (2018) u Galeriji VN, Sunny Side (2018) u Galeriji PM te recentnoj izložbi Betonicus (2020) u Salonu Galić.

Horizont Tanje Deman u Splitu

U Galeriji umjetnina u Splitu otvorena je od 19. studenog do 13. prosinca izložba Horizont vizualne umjetnice Tanje Deman. Autorica na Palagruži, arhipelagu zaboravljenu na pučini, snima eksperimentalni filmski esej u kojemu preispituje romantizirano poimanje morskog prostranstva.


Rad Tanje Deman

Primordijalni, bezbrižni odnos neba i mora na horizontu zamjenjuju kadrovi otoka koji, osim prirodne ljepote, na stijenama i u uvalama pokazuju plastični otpad. Pusti otočni svjetionik, koji svjetlosnim signalima omogućuje brodovima navigaciju, u filmu na simboličkoj razini poprima nova značenja vezana uz smisao egzistencije. U ovom, ali i u svojim prethodnim radovima, Tanja Deman promišljenim se, suptilnim i poetskim načinom bavi ekološkim temama te upozorava na uništavanje prirodne okoline, ali i ljudskog duha.

Nova monografija kipara Đorđa Jandrića

U vrijeme trajanja njegove izložbe HRPA SC u Galeriji SC početkom studenoga objavljena je monografija kipara Đorđa Jandrića s naslovom Kipometrija – Jandrićev traktat o skulpturi.


Naslovnica monografije

U izvrsno opremljenoj knjizi (oblikovanje Boris Greiner) s tekstovima Mladena Lučića, Borivoja Popovčaka i Đorđa Jandrića i brojnim fotografijama (Boris Cvjetanović, Darko Bavoljak, Fedor Vučemilović, Jasenko Rasol…) presjek je njegova četrdesetogodišnjeg rada, koji uključuje samostalne i skupne izložbe, djela u javnom prostoru i muzejskim zbirkama, kazališne, filmske i TV-scenografije, eksperimentalni film. Ipak, Đorđe Jandrić prije svega je kipar koji sve vidi i shvaća kao skulpturu bez obzira bila riječ o obliku, slovu, zvuku, intervenciji, instalaciji. Od rada Čekanje s plavim škurama na Salonu mladih iz 1981. na početku knjige do rada HRPA SC iz 2020. na kraju knjige, kroz fotografije, tekstove i razgovore dobili smo uvid u Jandrićevo bogato i zanimljivo stvaralaštvo. Promocija monografije odgođena je za neko bolje vrijeme.

Vijenac 698

698 - 3. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak