Vijenac 698

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Mila BULIMBAŠIĆ

Kako me ostavila

Sve žene koje su se ikada pitale što njihov partner misli da one misle odgovor mogu pronaći u knjizi Geira Gulliksena Priča o jednom braku i saznat će upravo to do najsitnijih detalja.


Izd. Fraktura, Zaprešić, 2020.

Roman je mogao nositi naslov i Kako me ostavila, jer upravo o tome piše glavni lik romana, pisac Jon, koji je godinama sa svojom suprugom živio u sretnom braku, a onda se u trenutku to promijenilo, njegova se supruga zaljubila u drugog i ostavila ga. Kako, zašto…? Geir Gulliksen sjevernjački hladno i precizno s pomoću glavnoga lika istražuje kako od zaljubljenosti i ljubavi dolazi do odljubljivanja i zaljubljenosti u nekog drugog. U romanu Knausgårdova urednika koji je u nas nedavno objavila Fraktura možda nećete uživati, ali ga zasigurno nećete moći ispustiti iz ruku.

Ljekovito djelovanje elektrošokova

Isti je slučaj i s knjigom Šveđanke Linde Boström, također povezane sa slavnim Knausgårdom, samo na drukčiji način. Druga, odnedavno bivša supruga planetarno popularna i cijenjena pisca, u knjizi Oktobarsko dijete opisala je svoju dugogodišnju borbu s mentalnom bolešću, odnosno bipolarnim poremećajem te vrijeme provedeno u psihijatrijskog ustanovi na prisilnom liječenju elektrošokovima.


Izd. Naklada Ljevak, Zg, 2020.

Da, elektrošokovima, dobro ste pročitali, takva metoda još se primjenjuje, i nakon filma Let iznad kukavičjeg gnijezda. Još se diljem svijeta ljudi s pomoću te metode pretvaraju u biljke. Lindi se to srećom nije dogodilo, ostala je dovoljno psihički zdrava da napiše ovu knjigu, koju svim srcem preporučujem. Nije možda štivo za ova teška vremena, ali je napisano čistim, nesentimentalnim stilom te iskreno i bez zadrške progovara o duševnom zdravlju.

Divna gospođa Kitteridge

I za kraj jedna uistinu iskrena preporuka. Ako tražite knjigu koju nećete moći prestati čitati, ali koju nećete ni željeti dovršiti, novi roman slavne Elizabeth Strout, dobitnice Pulitzerove nagrade za književnost, Olive, iznova, koji je nedavno u prijevodu Patricije Horvat objavio hrvatski Profil, savršen je odabir.


Izd. Profil knjiga, Zagreb, 2020.

U romanu Olive, iznova ponovno pratimo Olive Kitteridge, tešku i netaktičnu profesoricu matematike koja nam je već u prvom romanu koji je nazvan po njoj prirasla srcu. Pa iako je izdavač, ponukan golemim uspjehom prethodnoga romana, marketinški istaknuo kako je Olive, iznova nastavak slavnog romana, on to zapravo nije. Olive, iznova donosi trinaest toplih priča o stanovnicima gradića Crosby u državi Maine koji su u nekom trenutku svojih života upoznali, susreli, doživjeli gospođu Kitteridge. Priče o svima nama. Hvala, Elizabeth Strout.

Vijenac 698

698 - 3. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak