Vijenac 698

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Leon Žganec-Brajša


IZVEDBE NISU OBUSTAVLJENE MJERAMA

Kazalište je ponovno, nakon djelomičnog relaksiranja tijekom ljeta i rane jeseni, u razdoblju sve strožih restrikcija zbog napredovanja epidemije. Vlada je 26. studenog predstavila nove mjere. Kazališne izvedbe (osim opera i mjuzikla) proglašene su događajima niskog rizika te izvedbe (zasad) nisu obustavljene mjerama, no broj gledatelja dodatno je vrlo ograničen.

Nezavisna scena, koja ne raspolaže ni prostornim ni financijskim uvjetima, u takvim okolnostima sve je češće prisiljena zaustaviti rad. Institucionalna se kazališta ipak drže te pripremaju i izvode premijere, a neke od njih bave se različitim promišljanjima aktualnog, sve samo ne opuštenog i jednostavnog vremena. Tako hrvatska publika neće ostati, za razliku od situacije u većini drugih europskih država, bez mogućnosti prisustvovanja izvedbama uživo. A ne treba posebno napominjati koliko to znači za izvođačku i svaku drugu kreativnu kondiciju umjetnika.

PENOVIĆEV Proces Kafka u  Teatru &TD

Neumorni Ivan Penović u proteklih nekoliko godina uporno gradi svoju kazališnu estetiku, a novim se radom vraća u Teatar &TD. Naslovljen Proces Kafka, Penovićev se projekt bavi odnosom prema zakonu i poštivanju pravila, birokraciji kao načinu vladanja i njezinim posljedicama na društvo. Temi za koju je Kafkin Proces postao neka vrsta sinegdohe angažirana se umjetnost stalno vraća. Propitivanje teme vladanja iz ureda i u njima već je bilo naznačeno u Flexu, ranijoj predstavi istog autora u produkciji Kunstteatra.

U ovom djelu čini se da Penović ide dalje, postavljajući neka od temeljnih pitanja odnosa pojedinca prema autoritetu utjelovljenu u zakonu. Premijerna izvedba trajala je oko tri sata i izrazito varirala, od vrlo intrigantnih momenata u prvom dijelu do zamornih dosjetki u drugome, no hvatanje ukoštac s Penovićevim kafkijanskim asocijacijama svakako je začudno gledateljsko iskustvo.

Vijenac 698

698 - 3. prosinca 2020. | Arhiva

Klikni za povratak