Vijenac 697

Druga stranica

Proglašeni novi članovi Akademije,
Palača HAZU, 16. studenoga

Novi hrvatski akademici

Piše Jelena Savić

Hrvatska je bogatija za sedam redovitih, osam dopisnih i jedanaest članova suradnika HAZU

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 16. studenoga uz poštivanje svih epidemioloških mjera održano je proglašenje novih članova HAZU. Akademik Velimir Neidhardt, predsjednik, proglasio je  nove članove Akademije: sedam redovitih, osam dopisnih i jedanaest članova suradnika. Novi akademici izabrani su na skupštini HAZU, koja se zbog pandemije koronavirusa održala dopisnim putem.


Anđelko Akrap


Nella Lonza / Snimio IVICA BITUJAC


Drago Štambuk


Kuzma Kovačić


Milan Mihaljević


Željko Kaštelan


Bojan Jelaković

Za nove redovite članove izabrani su: potpredsjednik Matice hrvatske, demograf Anđelko Akrap i stručnjakinja za pravnu povijest Nella Lonza u Razredu za društvene znanosti,  jezikoslovac Milan Mihaljević u Razredu za filološke znanosti, zatim hrvatski veleposlanik u nizu zemalja pjesnik Drago Štambuk u Razredu za književnost, kipar Kuzma Kovačić u Razredu za likovne umjetnosti te stručnjak iz urologije Željko Kaštelan i hipertenziolog Bojan Jelaković u Razredu za medicinske znanosti.


Izvor HAZU

Boris A. Novak iz Slovenije, Josef Eberhardsteiner iz Austrije, Smiljan Radić Clarke iz Čilea, zatim Kristijan Ramadan iz Velike Britanije te Ranjan Deka, Željko Ivezić, Jadranka Skorin-Kapov i Zrinka Stahuljak iz SAD-a novi su dopisni članovi HAZU.

Hrvoje Petrić i Martina Basarac Sertić novi su članovi suradnici u Razredu za društvene znanosti, a Gordana Bakić nova je članica suradnica u Razredu za likovne umjetnosti, dok je Krešimir Seletković novi član suradnik u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju. Nikola Basarić i Marijana Đaković novi su članovi suradnici u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, a Iva Tolić nova je članica suradnica u Razredu za prirodne znanosti. Hrvoje Gašparović, Mislav Vrsalović i Ljubo Barbić novi su članovi suradnici u Razredu za medicinske znanosti, dok je Hrvoje Pandžić postao novi član suradnik u Razredu za tehničke znanosti.

Akademik Neidhardt kazao je da je izborna skupština HAZU bila sazvana za svibanj, no zbog epidemiološke situacije morala je biti odgođena te bila sazvana za 5. studenog. S obzirom na okolnosti, nije bilo moguće skupštinu održati fizički, stoga je ona održana dopisno. Svečano proglašenje novih članova HAZU s dodjelom diploma održat će se kad epidemiološka situacija to omogući, najavili su iz HAZU, no njihov status novih članova najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije počinje od 16. studenoga ove godine. 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nakon ovogodišnjih izbora ukupno ima sto trideset i četiri redovita člana, sto dvadeset i dva dopisna člana i devedeset članova suradnika. Akademik Goran Muić, rođen 1969, izabran 2018, najmlađi je član HAZU, a najstariji je akademik Stjepan Babić, rođen 1925, za člana suradnika izabran 1977, a za redovitog člana HAZU 1991. Martina Basarac Sertić, rođena 1985, ujedno je najmlađa  članica suradnica Akademije.

Vijenac 697

697 - 19. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak