Vijenac 697

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Snježana Samac


 

 Animalistika u splitskoj likovnoj umjetnosti

U Galeriji umjetnina u Splitu otvorena je izložba Između srca i želuca na kojoj se mogu vidjeti djela devet različitih autora (osam umjetnika i jedne umjetnice). Svima njima zajedničko je da potječu iz istog, dalmatinskog, podneblja i da su za motiv imali životinjsko carstvo.


Edvin Dragičević, Težina je ipak
prevelika,
2008. /
Izvor Galum Split

Među mnogobrojnim umjetnicima koji su često, pa i redovito, za inspiraciju birali animalistički žanr Iris Slade, kustosica koja potpisuje koncepciju izložbe, izabrala je djela Emanuela Vidovića, Branislava (Branka) Deškovića, Ivana Mirkovića, Antuna Zuppu, Andrije Krstulovića, Petra Jakelića, Edvina Dragičevića, Vinka Barića te Ljubice Buble Dragojević. Iz samih imena umjetnika koji su nabrojani vidljiv je veliki raspon nastanka djela, koji seže od prvog desetljeća 20. stoljeća preko moderne i suvremenih likovnih oscilacija do danas. Najvažnije u svemu jest ne zaboraviti da su životinje bile predmet mnogobrojnih slikarskih bilješki i kiparskih okupacija te se nadamo da će ova izložba osim samih ljubitelja beštija razveseliti i sve ljubitelje likovne umjetnosti.

Šalji dalje

Jedan od zanimljivih zagrebačkih projekata odvija se u prostorima Laubina Igrališta. Ideja je predstavljanje mladih generacija umjetnika, studenata koji bi na dva tjedna ili desetak dana izložili svoje radove. Naziv Šalji dalje proizlazi iz koncepta da autor koji izlaže bira sljedećega koji će poslije njega izlagati u istom prostoru.

Dvanaestoga studenog otvorena je izložba Tea Kiša, studenta ALU u Zagrebu. Njegovi Skokovi u radioni proporcionalni su tehnikama i sadržajima na koje se naslonio autor: od portreta do apstrakcije, od kartonskog tiska do eksperimentiranja različitim kombinacijama grafike.

Izložba se sastoji od dva dijela; spomenutog koji je autor sam opisao kao „rezultat spontanih odluka koje su vođene istraživanjem i svojevrsnim skokovima u radioni“.

No nije zaboravio ni prijatelje te je njihove portrete u ulju također uvrstio u Laubin neklasični projekt. Plemenita ideja koncepta, osim dinamičnih izmjena i događanja, nudi i izlazak na mnogim mladim likovnjacima teško osvojivu likovnu scenu.

Karla Čurčinski, Čekanje

Prije tjedan dana u Galeriji Događanja (Knap) postavljena je izložba mlade autorice Karle Čurčinski, koja u različitim kombiniranim tehnikama, od kolaža do vezenja, promišlja zanimljiv fenomen: njime su obilježene sve vremenske kategorije – prošlost, sadašnjost i budućnost.

Riječ je o čekanju kao takvu, vječnom, ali i aktualnom filozofskom pojmu, koji u ovo zanimljivo, burno vrijeme dobiva dodatno značenje. Stilizirano i morfološki čisto, autorica nas vodi na putovanje sa svojim ženskim likom u sve faze fenomena o kojem govori i interpretira ih na razne načine. Izložba je otvorena do 20. studenog.

Vijenac 697

697 - 19. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak