Vijenac 697

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Anđela Vidović

Zagrebačka Noć kazališta s najmlađima

Ovogodišnja Noć kazališta, koja će se održati 21. studenoga, nikad možda nije bila neobičnija i pogubnija za umjetnost u cjelini kao ove godine. Dok su kazališta na Zapadu uglavnom zatvorena zbog sad već drugoga proglašavanja karantene, naša se mukotrpno bore sa smanjenim kapacitetima. Najugroženija skupina kazališnih profesionalaca svakako su nezavisne trupe posvećene radu s najmlađima, pa stoga posjetite zagrebačku Malu scenu, gdje LOFT postavlja Lovce na snove.


Lovci na snove  /
Izvor LOFT

Netom prije zatvaranja u ožujku na stranicama je Vijenca Mira Muhoberac zapisala kako je riječ o zanimljivoj, preciznoj, discipliniranoj i domišljenoj, ali potrebnoj predstavi u ovim teškim vremenima s elementima lutkarstva, pantomime i plesa. Autorski tim sačinjavaju redateljica Morana Dolenc, suradnici Petra Prša, Anja Pletikosa, Luka Vrbanec, Ivan Štrok, Bruno Kontrec te kostimografkinja Vesna Mihetec. Odgovorno tvrde da ćete se jednako zabaviti bili veliki ili mali.

Pinterov Povratak u Split(u)

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća zasluge za upoznavanje hrvatske publike s Haroldom Pinterom zasigurno idu Georgiju Paru, dok je splitsku publiku s velikim piscem upoznao Vlatko Perković. Anatolij Kudrjavcev tada, u povodu Rođendana, zapisuje kako su sva pinterovska zbivanja izlika, a svijet zapravo i nije svijet, nego mnoštvo povoda za insinuiranje. Iako je trebala biti zadnja u protekloj sezoni, Pinterov Povratak u režiji jedne od naših ponajboljih dramatičarki Nine Mitrović s novim prijevodom Luke Miličevića, u HNK Split stiže kao prva ovogodišnja premijera predviđena za 28. studenoga.

Riječ je o mračnom povratku u obiteljsko gnijezdo koje ne odlikuje toplina, nego mentalitet čopora. No i ti „nevini“ koji se vraćaju ili pak odlaze krvavi su ispod kože. Pinter, reći će Mitrović, ide u srž, a ta je srž uvijek ista. Hrabar je to početak sezone bez konfeta.

Vijenac 697

697 - 19. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak