Vijenac 696

Matica hrvatska

In memoriam: Čedomil Fresl (6. studenoga 1948–5. listopada 2020), OMH u Jastrebarskom

Tiho po nebeskim modrinama

Nino Škrabe

Tiho, samozatajno, kao što je i živio, zauvijek nas je napustio Čedomil Fresl, naš omiljeni sugrađanin, vrhunski mehaničar, dugogodišnji istaknuti vatrogasac, suosnivač i vrsni glumac jaskanskog kazališta.

Rođeni Jaskanac, sin popularnog pekara Marka Fresla i njegove žene Štefanije, stariji brat Ankice i Štefice, mehaničarski zanat izučio je u majstorskoj radionici Franje Paseckog. Kao nadaleko glasovit precizni mehaničar, dugi niz godina servisirao je i popravljao bicikle i mopede žitelja našeg grada i cijeloga jaskanskog kraja. Njegova radionica u Zdihovačkoj ulici bila je drago odredište svih ljubitelja motocikala i bicikala, a Čedo je sve pridošlice dočekivao toplim osmijehom te sve mehaničke kvarove i probleme rješavao u najkraćem roku.

Radni vijek proveo je u jaskanskom poduzeću Progres. Bio je desetljećima aktivni i privrženi član Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Jastrebarsko, a kao vatrogasni časnik sudjelovao je u brojnim akcijama uvijek mobilnih jaskanskih vatrogasaca.

Pod vatrogasnim okriljem osnovano je 1968. i jaskansko kazalište, a Čedo je bio jedan od suosnivača i prvih glumaca. Suptilni komičar, ostvario je zapažene nastupe u prvim predstavama našeg kazališta, kao barun Edica u Ljubici Augusta Šenoe i kao Pasquino u Lašcu Carla Goldonija. Bio je i član Akademskog kluba Jastrebarsko te sudionik brojnih izleta i događanja u organizaciji tog agilnog društva.

Čedina omiljena razonoda bila je vožnja na njegovu ljubimcu, zelenom mopedu Tomos 14, kojim je prešao više od šezdeset tisuća kilometara. Skroman, drag, tih, uvijek nasmiješen Čedo na svojem zelenom Tomosu pristiže nebeskim modrinama, dolazi u okrilje Svevišnjega. Sa strane mu mašu i srdačno ga dočekuju njegovi brojni dragi prijatelji i znanci, vatrogasci, glumci, vjerne mušterije, roditelji i susjedi...  Ima ih već mnogo više gore nego tu dolje, u ovoj suznoj virusnoj dolini. Pozdravi sve njih, ti dobro znaš koga! Sretan ti put, dragi prijatelju!

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak