Vijenac 696

Matica hrvatska

Otkrivena spomen-ploča sestrama milosrdnicama svetoga Vinka Paulskoga
u Novoj Gradiški

Spomen promicateljicama ljubavi i radosti

Ivanka Herceg


-

U organizaciji i na inicijativu Ogranka MH u Novoj Gradiški uz pomoć Grada Nova Gradiška, na radost mještana i cijele Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, otkrivena je 29. rujna spomen-ploča sestrama milosrdnicama u povodu djelovanja i dolaska u Novu Gradišku 1897–2017.


Spomen-ploča sestrama milosrdnicama

Svečanosti su, među ostalima, bili nazočni Elizabeta Peršić, provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, sestre Benjamina, Blanka i Mihaela, koje su dugo godina djelovale u novogradiškoj župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, u kojoj su ostavile trajan trag. Nazočne su bile i sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Požege, zamjenici gradonačelnika Borislav Vidošić i Ivana Trupina, Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada i Marko Ćosić, viši stručni suradnik za protokol, sportska i društvena događanja. Odsjek društvenih djelatnosti uložio je mnogo truda kako bi inicijativa Ogranka MH u Novoj Gradiški bila i oživotvorena. Gostima su se pridružili i Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice u Novoj Gradiški, i Marijan Šapina, ravnatelj Doma zdravlja, kao i nekolicina sugrađana.

Okupljene na svečanosti, priređenoj na blagdan sv. Mihaela kod Doma zdravlja u čijem su prostoru sestre vodile Dječji vrtić i Djevojačku školu, pozdravila je Vjekoslava Bagarić, predsjednica Ogranka, i tom prigodom zahvalila sestrama, naglasivši da je tiskana i brošura kao prigodni spomen, s podacima iz arhive sestara milosrdnica iz Zagreba. U ime Grada obratio se Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika, zahvalivši časnim sestrama na svemu dobrome i plemenitom što su tijekom 120 godina učinile za ljude grada i kraja. U ime sestara okupljenima se obratila provincijalna poglavarica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Zagreba Elizabeta Peršić, podsjetivši da je sveti Vinko u 17. stoljeću napravio revoluciju izvevši časne sestre iz zatvorenih samostana i rekavši kako ih trebaju bolesnici, djeca, mladi – na taj je način revolucija ljubavi krenula svijetom. Dodala je: „Kao što se i obitelji smanjuju, tako je i s našim redom. Mi dolazimo iz obitelji i kada bude više djece, bit će i nas sestara. Već su sestre iz toga razloga odlazile, ali su se i vratile u Novu Gradišku. Molimo svi zajedno da Bog u mladim osobama potakne da se odazovu životu za Krista, životu za bolesne, za odgoj djece, mladih. Možda će se sestre nakon nekoliko godina ponovno vratiti u Novu Gradišku.“

Svečanost otkrivanja spomen-ploče glazbom su oplemenili članovi Gradske glazbe Nova Gradiška. Otkrile su ju sestra Elizabeta Peršić i Vjekoslava Bagarić, a blagoslovio župni vikar vlč. Marko Dušak.

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak