Vijenac 696

Druga stranica, Naslovnica

Riječ glavnog urednika

Prvi broj Inkluzije

Goran Galić

Dragi čitatelji,

pred vama je novi broj Vijenca s prvim brojem Inkluzije Vijenčeva redovitoga priloga za promicanje socijalne uključenosti. Riječ je o središnjem dijelu našega dvogodišnjeg projekta Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca, vrijedna 1.393.707,02 kuna, koji financiraju Europska Unija putem Europskoga socijalnog fonda (85%) te Republika Hrvatska (15%) posredovanjem Ministarstva kulture. Sredstva ćemo u usmjeriti u nove članke s temom ranjivih i često „nevidljivih“ članova naših zajednica te za edukaciju dvadeset novinara za izvještavanje o tim temama.

 

 Kako u novoj kolumni Ključ za uključivanje piše naš istaknuti kolumnist Boris Beck, svaki je peti naš sugrađanin umirovljen, svaki sedmi s invaliditetom, svakom drugom nezaposlenom prijeti siromaštvo, zbog čega su oni, a i mnogi drugi, od djece i studenata, do beskućnika, hrvatskih branitelja ili mladih obitelji koje su trbuhom za kruhom iselile u Irsku i Njemačku, isključeni i iz hrvatskoga društva i iz kulture. O njihovim će potrebama pisati naši vrsni reporteri i stručnjaci, koji će na stranicama Inkluzije obići Hrvatsku uzduž i poprijeko, od Slavonije i drugih krajeva koji odumiru, Like, Banovine, Zagore, do Jadrana, Istre i hrvatskoga sjevera te donositi reportaže, portrete, izvještaje, razgovore. Pisat će i o aktualnim problemima koje muče mlade na putu do zapošljavanja, o izazovima s kojima se u virtualnom svijetu susreću djeca i školarci, o životima osoba treće dobi, o birokratskim i administrativnom zavrzlama koje koče napredak i razvoj…izbjegavajući plitko kritizerstvo, a tragajući za konstruktivnim i ostvarivim rješenjima.

No Inkluzija se neće zadržati samo na tome. Naime, unatoč društvenoj i medijskoj marginalizaciji, mnogi pripadnici ranjivih skupina u našem društvu provode uspješne i kvalitetne kulturno-umjetničke projekte, čime svjedoče da dob, spol, bolest, dislociranost ne moraju nužno biti ograničenje. Te će inicijative dobiti svoj medijski prostor u Inkluziji, kojoj će upravo takvi sadržaji davati ton.

Jamac kvalitete novoga Vijenčeva priloga, ali i projekta u cjelini, kvalitetni su suradnici. Urednik Inkluzije bit će jedan od najistaknutijih hrvatskih kolumnista i novinara, već spomenuti Boris Beck, docent na studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti, a partneri su na projektu Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, predvođeno vodećim hrvatskim stručnjakom za medijsku pismenost komunikologom Danijelom Labašem i vrsnim profesorom novinarstva Igorom Kanižajem, pročelnikom Odjela za medije Matice hrvatske. Drugi je partner udruga Pragma, osnovana s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih, a vodi je socijalni radnik Nedjeljko Marković.

U trenutku kad zbog pandemije mnogi ostaju bez posla Matica hrvatska i Vijenac, zahvaljujući ovom projektu, angažiraju dvadeset novinara te još desetak drugih suradnika i otvaraju novo radno mjesto, što je vrlo mjerljiv i konkretan doprinos hrvatskom društvu.  Ovim putem pozivamo sve zainteresirane udruge i institucije da nas obavijeste o svojim aktivnostima, kako bismo u dvije godine koje su pred nama pronašli što više ključeva za uključivanje.

Za kraj nekoliko riječi o novom Vijencu. Ovaj i idući broj posvetili smo Vukovaru, stoga novu naslovnicu krasi obnovljen Vukovarski vodotoranj, najavljujući razgovor s dr. Vesnom Bosanac, koja danas, kao i za vrijeme opsade, vodi vukovarsku bolnicu.

Posljednjih dana napustili su nas istinski velikani koji su obilježili vrijeme u kojem su živjeli na različitim stranama globusa: bard javnog i političkog života Slaven Letica, svestrani sisački umjetnik Marijan Crtalić, glumačka legenda Sean Connery, od kojih se opraštamo u ovom broju. Pred zaključenje broja napustio nas je i vječni dječak hrvatske književnosti, legendarni radijski novinar i urednik Mladen Kušec. U idućem broju njegov radijski kolega akademik Josip Bratulić donosi sjećanje na višedesetljetno prijateljstvo, a do tada vas upućujemo na Kušecov intervju za Vijenac broj 618. od 9. studenoga 2017, dostupan u našoj digitalnoj arhivi. U razgovoru pod naslovom I danas čuvam Glavaševićeve priče iz Vukovara (koje je kao urednik objavljivao u radijskom eteru), Kušec uz ostalo progovara o svom zarobljavanju tijekom reporterskog zadatka za vrijeme Domovinskog rata, kao i o kultnoj emisiji Bijele vrane, u kojoj je tijekom protekla četiri desetljeća predstavio više od 2000 djevojčica i dječaka, njihov svijet i poglede od kojih mi odrasli trebamo učiti. Kao što je do posljednjih dana učio Mladen Kušec.

„Vjerujem u mnoge stvari u koje drugi možda ne vjeruju. Zato se i sada, pod stare dane, još igram kao da sam dijete.“ (Mladen Kušec, Vijenac, 2017)

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak