Vijenac 696

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja BABIĆ

DAVOR PREIS U FRANCUSKOM PAVILJONU

U Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu od 6. studenog može se pogledati ambijentalno osmišljena izložba uvijek zanimljiva multimedijalnog umjetnika Davora Preisa. Iako ne izlaže odveć često, taj autor ipak je dosad realizirao samostalne izložbe u nizu relevantnih izložbenih prostora poput Galerije VN, Galerije CEKAO, Galerije Matice hrvatske, Galerije SC, Galerije Karas, Galerije Forum ili Galerije Bačva. Ipak, široj javnosti zacijelo je najpoznatija njegova disperzirana urbana instalacija Nine Views, koju čine diljem Zagreba na različitim zidnim površinama postavljene metalne kuglice što predstavljaju planete Sunčeva sustava, pri čemu njihove veličine odnosno udaljenost od znamenite skulpture Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića odražavaju točne omjere kakvi postoje u realnom svemiru.

U svojem najnovijem ambijentu izvedenu specijalno za prostor Francuskog paviljona Preis povezuje svoje osnovno obrazovanje što ga je stekao na Tekstilno-tehnološkom fakultetu sa strašću za vožnjom bicikla u slobodno vrijeme. U način kako je to učinio najbolje je uvjeriti se odlaskom na izložbu.

ĐORĐE JANDRIĆ U GALERIJI SC-a

Odlazak u Studentski centar u Zagrebu svakom potencijalnom posjetitelju nudi još jednu vrlo zanimljivu izložbu. U tek nepunih dvadesetak metara od Francuskog paviljona udaljenoj Galeriji SC, također od 6. studenog, postavljena je izložba afirmiranoga Đorđa Jandrića. Iznimno zanimljiv umjetnik u višedesetljetnom djelovanju na lucidan način propituje i problematizira pojam skulptura, služeći se pritom najrazličitijim umjetničkim tehnikama i postupcima kao što su fotografija, konceptualna umjetnosti, performans, crtež ili instalacija.

Za njega je, kako u formalnom tako i u filozofskom, sociološkom ili psihološkom smislu, svako umjetničko djelo, zapravo, skulptura. Gotovo svi njegovi radovi od sredine osamdesetih pa do danas u svom nazivu imaju odrednice skulptura odnosno kip ili u posljednje vrijeme najčešće hrpa. Izložba u Galeriji SC nazvana je Hrpa SC, a u njoj se umjetnik na relevantan i duhovit način izravno referira na jedan svjetski poznat rad čuvenoga Mladena Stilinovića, istodobno ironizirajući isključivo karijeristički usmjeren aktivizam mnogih današnjih umjetnika srednje i mlađe generacije.

IZLOŽBA UMJETNIKA AUTSAJDERA U MSU-u

U zagrebačkom MSU-u moguće je pogledati izložbu pod naslovom Hvatači snova, a riječ je o skupnoj izložbi dvadesetak umjetnika autsajdera iz Hrvatske i Srbije.

Autsajderi su umjetnici bez formalne umjetničke naobrazbe, posve neopterećeni trendovima i umjetničkim nasljeđem, koji redovito djeluju izvan muzejsko-galerijskih sustava. Nazočnošću pak unutar tzv. underground scene oni mogu ponuditi raznolika i nadahnuta ostvarenja koja katkada znače itekako dobrodošao otklon od suvremenih umjetničkih praksi kakve nam najčešće nude akademski obrazovani odnosno afirmirani umjetnici i kustosi. Hvatači snova jedan su od takvih primjera.

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak