Vijenac 696

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA


 

Čitluk –

U galeriji Klub Matice hrvatske u Čitluku fra Andrija Nikić održao je 25. listopada predavanje o liku i djelu kraljice Katarine Kotromanić Kosače, na dan njezine smrti, kada franjevci i katolički puk u Bosni i Hercegovini posebno časte kraljicu Katarinu kao blaženicu.


Predavanje u Čitluku fra Andrije Nikića

Uvodničar Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku, kazao je da je tribina ujedno nastavak, prilog hodočašću i misi za domovinu na povijesnim ostacima Bobovca koje Vrhbosanska nadbiskupija redovito organizira, te skromni prilog OMH u Čitluku spomenu lika i djela posljednje bosanske kraljice. (Andrija Stojić)

Slatina

U crkvi sv. Josipa u Slatini predstavljena je 18. listopada knjiga o životu i radu dugogodišnjega slatinskog župnika i dekana Franje Udovičića.


Predstavljanje knjige u Slatini

Knjiga donosi mnoštvo zanimljivih podataka iz njegova života i zapisa o životu Župe sv. Josipa 1976–1999. Izdana je u sunakladništvu OMH u Slatini i Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije Tkalčić, koje je objavilo znanstveni rad Životopis Franje Udovičića, slatinskoga župnika autora Stjepana Razuma. U ime Ogranka nazočne je pozdravila predsjednica Zorica Varga istaknuvši zadovoljstvo zbog izdavanja knjige jer poveznica između župnika Udovičića i Matice seže u 1991, kada je na pragu najveće tragedije hrvatskoga čovjeka u novijoj povijesti, u zajedničkoj suradnji, organiziran Koncert mira i nade u crkvi sv. Josipa. Zahvalila je uredniku Oliveru Jukiću što je Slatinčanima darovao trajni spomen na župnika koji je svoje župljane 23 godine snažio vjerom i blagoslovom. U ime Male slatinske biblioteke o knjizi je govorila urednica Ksenija Vujanović-Juras, a potom i urednik Oliver Jukić. (Zorica Varga)

Šibenik –

prizemlju Gradske knjižnice Jurja Šižgorića 15. listopada otvorena je izložba Vatroslav Lisinski (o 201. godišnjici rođenja) i Lovro Županović, promicatelj glazbenog djela Vatroslava Lisinskog.


Otvorenje izložbe u Šibeniku

Autor izložbe je Stjepan Sučić. Izložbu, koja uključuje knjige, časopise, novine, notne zapise i nosače zvuka, organizirali su Ogranak MH u Šibeniku i Knjižnica. Izložba je otvorena u povodu Mjeseca hrvatske knjige.

(Zdenka Bilušić)

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak