Vijenac 696

Film

FILM IZDVAJA

Janko Heidl

Povuci-potegni stiže u kina

Šezdeset­minutni dokumentarni film Nevena Hitreca od 5. se studenoga počinje prikazivati u hrvatskim kinima.


Kadar iz filma Povuci-potegni

Zabavno i duhovito ostvarenje mnoge će dobro nasmijati, no riječ je o trpko-tragikomičnim zapažanjima o hrvatskom sustavu osnovnoškolskog obrazovanja, predstavljenima prikazom svakodnevnih nesporazuma bistre i živahne devetogodišnjakinje Neve sa školskim gradivom.

18. Zagreb Film Festival isključivo online 

U pandemijski nestabilnu vremenu organizatori filmskih festivala snalaze se kako znaju i umiju. Većina festivala održava se u suženu izdanju, mnogi u odgođenim terminima, a događaji na licu mjesta, uživo, kombiniraju se s mrežnim komunikacijskim ograncima. Premda je još donedavno najavljivano da će 18. ZFF proživjeti u kinima, u svjetlu stalnoga porasta broja novozaraženih koronavirusom te sa svrhom očuvanja zdravlja publike i festivalske ekipe, stožer ZFF-a odlučio je ovogodišnju, punoljetnu, priredbu prirediti isključivo online, na platformama kinoeuropa.hr i croatian.film, od 8. do 15. studenoga.

Time je ZFF postao prvi veliki filmski festival u Hrvatskoj koji ide samo mrežno. Većina programa ne odstupa od planiranog, a glavna su natjecanja usmjerena na prve i druge filmove pojedinih autora, što je ZFF-ov profil otpočetka. Ovom prigodom svratimo pozornost na program Industrija, u kojem se promišlja uz krilaticu „Kako film mijenja svijet“. Među zanimljivim predavačima Industrije najprivlačnijima se čine rumunjski filmaš Radu Jude – čiji će najnoviji film Velika slova biti prikazan u programu Ponovno s nama – i američka tzv. script-doctor Bobette Buster, koja će zainteresirane podučiti nekim tajnama scenaristike.

Restaurirani filmovi Tatjane Ivančić –

Amaterske dokumentarno-eksperimentalne filmove Tatjane Ivančić snimljene pod okriljem Kinokluba Zagreb između 1967. i 1986, od kojih je mnoge Zoran Tadić ocijenio remek-djelima, upravo u kolumnama pisanima za Vijenac, digitalno su tijekom 2019/20. restaurirali bečki Austrijski filmski muzej i zagrebački Light Shop/Digital Magic Studio.

Tehnički osvježeni radovi hrvatske pionirke slikopisa prikazani su na festivalu Film Restored u Njemačkoj Kinoteci u Berlinu (27. listopada–1. studenog) i u programu Kratki utorak zagrebačkog Tuškanca (3. studenog).

Vijenac 696

696 - 5. studenoga 2020. | Arhiva

Klikni za povratak