Vijenac 695

Matica hrvatska

Otvaranje Mostarskog proljeća ujesen – 22. Dani MH, Mostar, 14. listopada

Proljeće ujesen

Dragan Marijanović

Predstavom Teatra Gavran Sve o muškarcima 14. listopada na velikoj sceni Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače počela je festivalska manifestacija Mostarsko proljeće ujesen – 22. Dani Matice hrvatske, pod posebnim epidemiološkim mjerama.
„Dok na sjevernoj Zemljinoj hemisferi počinje jesen, na južnoj počinje proljeće. To znači da je Mostar spreman za još jedno proljeće u ovoj godini. Naša manifestacija počinje usred kalendarske jeseni, ali nije laž reći da Mostarsko proljeće ima smisla i kada zakasni. Umjetnost može učiniti da svi zajedno preselimo na južnu Zemljinu polutku i proljećujemo sve do ljeta, koje počinje na zimski solsticij, ako smo na sjevernoj hemisferi“, izjavila je predsjednica Matičina ogranka u Mostaru Ljerka Ostojić i dodala da ove godine Mostarsko proljeće nudi sadržaje prilagođene epidemiji koronavirusa. „Donijeli smo odluku: preselili smo se na južnu Zemljinu polutku u proljeće, ali od koronavirusa nismo pobjegli. Zato vas sve pozivam da budete i ostanete odgovorni. Čuvajte sebe od drugih, a još više – Čuvajte druge od sebe.“


Predstava Teatra Gavran Sve o muškarcima

Ove ćemo godine, između ostaloga, gledati predstave HNK Mostar i mostarskog Narodnog pozorišta, Lutkarskog kazališta Mostar... Bit će izložena grafička mapa Bol/Pain Josipa Mijića, Stole Lasić predstavit će se velebnom izložbom pedesetak impresivnih fotografija s proteklih Dana Matice hrvatske, tu je i promocija luksuzne monografije 20 godina Mostarskog proljeća, troknjižja akademika Josipa Muselimovića, promocije monografija o sv. Jeronimu i Ljubi Stipišiću Delmati, promocija Motrišta, monografije o Mostaru Ante Miškovića, monografije Zagrebačkog sveučilišta, monografije o prof. Nikolu Bubli. Pjesnički trenuci rezervirani su za Šimu Ešića, Luku Paljetka, a tu je i program posvećen S. S. Kranjčeviću i violinistički koncert M. Puljić, Gorana Končara i studenata FPMOZ-a. Ovogodišnje Dane Matice hrvatske, kratko pozdravivši prorijeđenu publiku, otvorila je glavna tajnica Misijana Brkić Milinović, a trajat će do polovice prosinca.

Vijenac 695

695 - 22. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak