Vijenac 695

Kazalište

Kazalište IZDVAJA

Leon Žganec-Brajša

U vrijeme kada brojevi zaraženih rastu te se implementiraju nove mjere u pokušaju kontrole broja zaraženih, kazališta kao da svim snagama žele nadoknaditi proljetni zastoj. Stoga se izvodi velik broj premijera, mnoge od kojih su i naslovi najavljeni pa odgođeni.Čini se da u vrijeme neizvjesnosti, u kojem u mnogim državama kazališta i dalje ne rade ili rade bitno ograničeno, hrvatski kazalištarci žele nadoknaditi sve ono propušteno, pokazujući kako kreativnu energiju ne može zatomiti nikakva teškoća. Pritom se nužno, kao i u svakoj sezoni, pojavljuju promašaji i uspjesi, bolje i lošije predstave. U nadi da neće doći do novog zatvaranja i prekida sezone, što bi, financijski i organizacijski ionako već ugrožena kazališta, a osobito cjelokupnu nezavisnu scenu, dovelo u još neizvjesniji položaj, nastaju djela kojima se imamo razloga radovati ili od njih mnogo očekivati.

Duša u Stvari Livije Kroflin –

Profesorica na osječkoj Akademiji i izbornica zagrebačkog PIF-a Livija Kroflin objavila je knjigu Duša u stvari. Pomalo gord i neobičan naslov. Ipak, autorica ostaje u domeni svoga prvog profesionalnog interesa. Duša je zapravo udžbenik za studente glume i lutkarstva, što podrazumijeva stvaranje kompendija znanja o temeljnim lutkarskim oblicima i tehnikama.


Izd. UAOS, Osijek, 2020.

Nižu se tako detaljna i vrlo informativna poglavlja o ginjolima, štapnim lutkama, kazalištu sjena i inim koordinatama lutkarstva pisana stilski vrlo dovitljivo, često s dozom ironije i poigravanja epizodama iskustva. Vrlo informativna knjiga, za mnoge studente vjerojatno i formativna, a za sve pratitelje lutkarstva korisna kao stabilan i pouzdan izvor temeljnih znanja o lutkama. Istovremeno je i zabavna, pisana duhovito i dovitljivo, što nije često kod ovog tipa izdanja.

n Obnova središnje pozornice HNK-a u Varaždinu – Kada su u svibnju Gllugl i HNK u Varaždinu ostvarili online premijeru Lica u izolaciji, završni prizor odigravao se na sceni prekrivenoj prašinom, očito u radovima. Sada je prva faza tih radova na obnovi središnje pozornice varaždinskog teatra završena, pozornica je učvršćena, uređen je prostor za orkestar, čime je dobiven siguran prostor za igranje. Najavljen je i nastavak radova na obnovi, što je osobito pohvalno dok uglavnom slušamo o rezovima u kulturnim proračunima i financijskoj neizvjesnosti.


HNK u Varaždinu /
Snimio GODAR

Novi program kazališta Planet Art –

Kazalište Planet Art pokrenulo je program online-izvedbi uživo nazvan Novo kazalište, najavljujući prijenose svojih predstava na mrežnim stranicama u trenucima njihovih javnih repriznih izvedbi, za što će naplaćivati ulaznice pod jednakim uvjetima kao i za publiku u dvorani. Snimat će se s više kamera, kako bi se dobilo što vjernije iskustvo gledanja. Zanimljivo i mudro, a nužno za publiku koja ne može prisustvovati izvedbama iz raznih razloga. Čini se da novo normalno, vjerojatno najspominjanija fraza o epidemijskim promjenama stanja svakodnevice, postaje sve normalnije. Tek ćemo u budućnosti vidjeti hoće li ovakve prakse, kojima se iz nužnosti utječu brojna kazališta u svijetu, osobito ona naslonjena na internacionalnu publiku, postati standardan način komunikacije, zaista trajna posljedica života u pandemiji.

Vijenac 695

695 - 22. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak