Vijenac 695

Glazba

29. JAZZ TIME RIJEKA, 2–5. rujna

JAZZ U RIJECI NE POSUSTAJE

Mladen Mazur – Jazz ad libitum

Poput brojnih drugih u nas inače ne baš čestih manifestacija jazza, i održavanje je riječkog festivala Jazz Time bilo ove godine upitno. Predviđeni su bili samo Europski dan jazza u sklopu godine kulture u tom gradu, no spretni su se riječki organizatori na čelu s kontrabasistom Damjanom Grpcem dosjetili rješenju, spojivši dvije manifestacije jazza: European Jazz Days i svoj tradicionalni festival Jazz Time u jednu četverodnevnu cjelinu pod nazivom 29. Jazz Time Rijeka – European Jazz Days, održanu u prostoru riječkog Exportdrva od 2. do 5. rujna. Kao pokrovitelji te manifestacije, na čelu s Ministarstvom kulture RH, naveden je niz sponzora koji su omogućili nastupe čak dvanaest malih pretežito domaćih jazz-sastava.


European Jazz Days okupio je brojnu publiku u riječkom Exportdrvu / Izvor Press Rijeka 2020.

Program je prve večeri prvog dijela festivala pod naslovom European Jazz Days započeo sastav veterana riječke jazz-scene i jednog od naših najboljih, ali nedovoljno priznatih, jazz-gitarista Spartaca Črnjarića, ovaj put s malim sastavom Spart Jazz Quintet. U sastavu je nastupio i Črnjarićev sin, tenor-saksofonist Franjo Črnjarić, poznati riječki bubnjar Tonči Grabušić te pjevačica Majda Marenčić s repertoarom autorskih pjesama. Slijedio je sastav riječkog s bluesom povezana i pod stranim imenom Jed Becker predstavljena gitarista uz sastav kojeg je kao gost nastupio i dobro nam poznat gitarist Elvis Stanić. Program je prve večeri zaključio duo Alba & Leo u sastavu: Alba Nacinovich, vokal i elektronika, i Leo Škec, gitara.

Program je druge večeri festivala započela grupa organizatora festivala na čelu kojeg je bas-gitarist, kontrabasist i skladatelj Damjan Grbac, Giipuja s violinistom Markom Firstom, koji je svirao i istarske sopele, bas-klarinetistom iz Pazina Aldom Foškom, diplomantom zagrebačke Muzičke akademije i nekadašnjim članom sastava Oridano, te svestranim i u riječkom jazzu sveprisutnim bubnjarem Tončijem Grabušićem. Taj sastav izvodi u posebnim aranžmanima originale leadera. Slijedio je trio gitarista Zvonimira Radešića s najčešće prisutnom riječkom ritam-sekcijom u sastavu Henry Radanović, kontrabas, i Tonči Grabušić, bubnjevi. Program je druge večeri zaključio Love Runners Band sa još jednom relativno novom vokalisticom, Jelenom Đorđević. To je bio program prvog dijela festivala pod nazivom European Jazz Days.

U drugom dijelu, 29. riječkom Jazz Timeu, 4. rujna nastupili su u grupi nazvanoj B’s FUNstallation gosti iz Zagreba, od kojih tenor-saksofonista Marija Bočića, trubača i krilničara Zvonimira Bajevića te trombonista i pijanista Luku Žužića poznajemo iz Jazz orkestra HRT-a, a taj su sastav upotpunili gitarist Davor Doležal, bas-gitarist i kontrabasist Goran Rukavina te bubnjar Borko Rupena. Slijedio je potom još jedan zagrebački trio sastavljen također od članova Jazz orkestra HRT-a nazvan po američkom pijanistu i orguljašu Joeu Kaplowitzu s gitaristom spomenutog big banda Elvisom Penavom i bubnjarem Borkom Rupenom. Taj je program zaokružio kvartet nazvan Marko Ramljak Band istoimenoga violinista, u kojem su uz njega nastupili klavijaturist Maasej Kovačević, bas-gitarist Vedran Ružić i bubnjar Branimir Gadzik. Završne su večeri festivala 5. rujna nastupile također tri grupe: Robert Mikuljan Quintet na čelu s nadarenim lovranskim trubačem i krilničarom Mikuljanom, potom poznatim Denisom Razumovićem, koji je svoj uobičajeni alt-saksofon mijenjao sopranom, već spomenutim Aldom Foškom, ovaj put na klavijaturama, kontrabasistom Bojanom Skočilićem i bubnjarem Adrianom Brnobićem. Četverovečernji su program zaključili trio Levačić, Kralj i Pavić iz Zagreba i na kraju kvintet izvrsnoga pulskog trubača i bivšeg člana trubačke sekcije big banda zagrebačke Radiotelevizije Branka Sterpina nazvan Sterptet.

Vijenac 695

695 - 22. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak