Vijenac 695

In memoriam

Govor ministrice kulture i medija

Homo universalis

Poštovana obitelji, prijatelji i poštovatelji Tonka Maroevića,

zaista je tužna prigoda koja nas je danas ovdje okupila. Smrt Tonka Maroevića najsnažnije pogađa njegovu obitelj i prijatelje, ali njegov odlazak bolno doživljava Matica hrvatska i cijela kulturna javnost, kojoj ostavlja golemu prazninu koju ćemo puniti sjećanjima, ljubavlju i poštovanjem. Je li uopće moguće u nekoliko riječi izreći sve što je Tonko Maroević značio hrvatskoj kulturi? Istinski umjetnik riječi, majstor konverzacije, Tonko Maroević pripada hrvatskim velikanima koji su umjetničkim i znanstvenim djelovanjem trajno obilježili nacionalnu kulturu druge polovice dvadesetog i početka 21. stoljeća.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek / Snimio MIRKO CVJETKO

I po rasponu djelovanja i po širini vidika i po dubini interpretativnih uvida on je jedinstvena pojava i možemo biti ponosni što smo ga imali. Stvarao je svojim djelovanjem umjetnost i znanost i bio suvremeni homo universalis, a to je tip intelektualca kojih je sve manje i koji jako nedostaju. Kao autor neiscrpne intelektualne znatiželje, snažna kreativnog potencijala, vrsni poznavalac različitih kultura, književnosti, likovnih izričaja, akademik Maroević suvereno se kretao prostorima europskih kulturnih krugova, bavio se brojnim znanstvenim i kulturološkim temama, ostvario vrijedan prevodilački opus, a kao omiljen sveučilišni profesor oblikovao je duhovne obzore mnogih studentskih naraštaja. Kao izdanak svog mediteranskog zavičaja, baštinio je njegovo prirodno i duhovno bogatstvo, stilsku raskoš i obilje, no prije svega potrebu za ljepotom.

Cijeloga života tragao je za ljepotom prirodnih oblika i ljudskih artefakata, a kada je nije nalazio oko sebe, sam ju je stvarao istančanim okom, dubokim senzibilitetom i majstorskim stilom. Kada se u ovakvim tužnim trenucima pokušavamo oprostiti i na najbolji način zahvaliti velikanima hrvatske umjetnosti, uvijek prebiremo i po osobnim sjećanjima. Tonka Maroevića pamtit ću prije svega kao dobra i jednostavna čovjeka koji je unatoč brojnim zavidnim talentima sačuvao skromnost u ophođenju s ljudima i u susretu s vrhunskom umjetnošću. Pamtit ću ga kao čovjeka koji s jednakom poštovanjem pristupao poznatim i nepoznatim umjetnicima, malim i velikim opusima te u svakom djelu, profesionalnom ili amaterskom, uspijevao pronaći nešto lijepo i vrijedno. Pamtit ću ga kao čovjeka koji je svoj dar spremno stavljao u službu drugima, kao čovjeka koji je uspijevao pomiriti generacije, poetike i ideologije. Žustra koraka i vedra pogleda, uvijek s knjigom u ruci i smiješkom na licu, Tonko Maroević svakodnevno je brzao duž zgrade Ministarstva kulture prema nekoj od svojih brojnih aktivnosti. Otišao je lagano i nenametljivo, baš kao što je i živio. S knjigom u ruci, pripremajući se za novu promociju. Poštovana obitelji, izražavam vam još jednom iskrenu sućut.

Nina Obuljen Koržinek

Vijenac 695

695 - 22. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak