Vijenac 694

Druga stranica

Izbori u Društvu hrvatskih književnika

Zlatko Krilić novi predsjednik DHK

Ivana Vilović

Zlatko Krilić novi je predsjednik Društva hrvatskih književnika. Odlučili su tako članovi Društva, njih 109 od 527, na izbornoj skupštini 26. rujna u obnovljenim prostorima DHK na Trgu bana Jelačića, iako je sama zgrada i dalje oštećena potresom. Na skupštini su članovi izabrali i dopredsjednike Borisa Domagoja Biletića i Mirka Ćurića, upravni odbor, časni sud, nadzorni odbor i odbor Fonda Miroslava Krleže.


Novi predsjednik najavljuje iskorake/ Snimio DAVORIN VIŠNJIĆ /  PIXSELL

Uvodnu riječ na skupštini okupljenim članovima održao je dosadašnji predsjednik društva Đuro Vidmarović. Nakon izvješća o radu uslijedile su predizborne riječi svih kandidata za predsjednika. Kandidati su već prije objavili svoje izborne programe. Za predsjednika društva kandidirali su se Mate Maras, profesor, pjesnik, prevoditelj s engleskog, rumunjskog, francuskog i talijanskog. Drugi kandidat bio je Tomislav Marijan Bilosnić, književnik, romanopisac, kritičar, putopisac i pjesnik. Treći kandidat bio je Zlatko Krilić, književnik, romanopisac i scenarist.

Zlatko Krilić u svom se programu okreće budućnosti, u kojoj želi raditi na većoj koheziji članstva DHK-a, kako bi do izražaja došli i oni članovi koji nisu u vodstvu organizacije. Vidi potrebu za boljom informiranošću članova i smatra da je nužno osvještavanje organizacije u smislu tolerancije drukčijih. Želi pokrenuti fond solidarnosti i povećati medijsku vidljivost. Krilić smatra da je izdavaštvo postalo drugorazredna društvena aktivnost, slabo je vidljivo, autorski su honorari nedovoljni, a promocija knjiga nevidljiva. Novi predsjednik želi uvećati naknadu za posudbu knjiga u knjižnicama i pospješiti isplatu.

Zlatko Krilić rođen je 1955. u Osijeku, djetinjstvo je proveo u Čepinu. Pedagošku akademiju završio je u Zagrebu. Dva puta je bio predsjednik Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Najpoznatiji je po romanima za djecu Čudnovata istina, Zagonetno pismo i Zabranjena vrata. Objavio je zbirke priča Početak plovidbe, Prvi sudar, Veliki zavodnik, Šaljive priče i priče bez šale i Portret Che Guevare. Autor je romana za odrasle Živi pijesak, a svojim najboljim djelom smatra roman Krik. Objavio je zbirku igrokaza Krilate lutke i Kazalište lutaka i drugi igrokazi, a pisao je za radio te televizijske i filmske scenarije. Neke od njegovih knjiga nalaze se na popisu obavezne lektire u osnovnim školama. Njegove drame za djecu i odrasle izvedene su više od dvije tisuće puta u kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Primio je niz nagrada za svoj uspješan rad.

Vijenac 694

694 - 8. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak