Vijenac 694

Druga stranica

Riječ glavnog urednika

Uključiva kultura

Goran Galić

Dragi čitatelji,

započeo je dugo pripreman dvogodišnji europski projekt našega lista pod naslovom Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca, vrijedan 1.393.707,02 kn. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Europskoga socijalnog fonda (85%) i državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), koja ćemo utrošiti u nove sadržaje s temom ranjivih i često „nevidljivih“ članova naših zajednica. Onih koji u društvu spektakla i vremenu narušenih vrijednosti, koje slavi prije svega moć, bogatstvo i dominaciju, ostaju na društvenim i medijskim marginama. Iako se često nalaze tik pored nas.

Kad govorimo o ranjivim i društveno ugroženim skupinama, većini sugovornika u prvom redu na pamet padaju azilanti, manjine, beskućnici... No pročitamo li Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH 2014–2020, vidimo da je taj krug mnogo širi. Kao skupine u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti Strategija definira djecu i mlade, starije i umirovljenike, nezaposlene i osobe s invaliditetom. Upravo te skupine bit će i u žarištu pisaca naših članaka.

Središnji dio projekta redoviti je prilog ­Vijenca Inkluzija na osam stranica, koji će iz broja u broj predstavljati različite aktivnosti i probleme s kojima se suočavaju ranjive skupine. S obzirom na vokaciju našega lista i izdavača – Matice hrvatske – poseban će naglasak biti stavljen na socijalnu uključenost kroz kulturu i umjetnost. Naime, sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo i prilog Inkluzija promicat će i poticati upravo takav društveni angažman. Diljem Hrvatske u toj se domeni provode brojni kulturno-umjetnički projekti koji će sada napokon dobiti svoj medijski prostor, a možda će potaknuti i druge na slične aktivnosti. Dob, spol, bolest, dislociranost ne moraju nužno biti ograničenje.

Spomenimo ovdje i natječaje ­Umjetnost i kultura 54+ i Umjetnost i kultura za mlade u sklopu kojih je 69 projekata iz cijele RH 2018. iz Europskog socijalnog fonda dobilo 58 milijuna kuna. Ti će projekti također biti temama naših reportaža, razgovora, izvještaja. Izvještavat ćemo i o studentskoj kulturi, đačkim listovima i družinama, institucijama poput knjižnica i kazališta za slijepe, aktivnostima udruga proisteklih iz Domovinskog rata... Razgovarat ćemo s mladim umjetnicima i s doajenima. Vrelo je neiscrpno.

Prvi broj priloga Inkluzija planirali smo objaviti u sklopu ovoga broja, no zbog procedura koje moramo poštovati nismo ga još mogli pustiti u tisak. No spreman je i uskoro će biti u vašim rukama. Za prilog će pisati dvadeset vrsnih novinara koje će za potrebe ovoga projekta dodatno educirati stručnjaci iz naših partnerskih udruga na projektu – Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i udruge Pragma.

Nadamo se da će novi sadržaji Vijenca senzibilizirati javnost za najpotrebitije, ali i da će vam biti poticajni za čitanje. Kao i ovaj novi broj Vijenca.

Vijenac 694

694 - 8. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak