Vijenac 694

Književnost

12. Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić

Kostajnička pjesnička jesen

Marija Krupić

Osamnaestoga rujna u Hrvatskom domu u Hrvatskoj Kostajnici Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić priredilo je 12. Kostajničke pjesničke susrete Milivoj Cvetnić. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Hrvatska Kostajnica, koji ove godine slavi 780. rođendan. Prostor Hrvatskog doma pružao je mogućnost poštivanja epidemioloških mjera, pa je kostajnička jesen obogaćena susretom koji na kulturnoj karti Hrvatske postaje sve vidljiviji.


Nagrađene Tina Čatlaić i Paula Jurić Tilić / Snimila Marija Krupić

Nazočne je pozdravila Stela Cvetnić-Radić, predsjednica Društva, nećakinja pjesnika Milivoja Cvetnića. Istaknula je povijesno i kulturno značenje grada u njegovih gotovo osam stoljeća (prvi spomen 1240) i važnost njegove obnove. Podsjetila nas je na Milivoja Cvetnića, koji gotovo četrnaest godina okuplja mlade pjesnike iz cijele Hrvatske. Susreti, njemu u spomen, afirmiraju mlade pjesnike koji kvalitetom zadovoljavaju kriterije natječaja. Pozdravima domaćih i gostiju iz Čakovca i Zagreba pridružio se i Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

Prošlogodišnji susreti iznjedrili su sjajnu mladu pjesnikinju Tinu Čatlaić iz Čakovca. Njezina zbirka Muzej lomova predstavljena je na ovim susretima, a o kvaliteti zbirke progovorio je u predgovoru Petar Gudelj. Stihove iz zbirke interpretirala je autorica uz pomoć članova Društva i voditelja Damira Ducića.

Završni dio programa bilo je proglašenje ovogodišnje laureatkinje, mlade pjesnikinje iz Zagreba Paule Jurić Tilić, koja je na natječaj poslala zbirku Krug života. Ines Konjevod, voditeljica programa i članica prosudbenoga povjerenstva, predstavila je pobjednicu. Paula Jurić Tilić ima 23 godine, diplomirala je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom Utjecaj europskih trendova na opus i stvaralaštvo Antuna Gustava Matoša. Ovaj natječaj prvi je njezin javni nastup. Marija Krupić, predsjednica povjerenstva, obrazložila je izbor zbirke Krug života istaknuvši pjesnički glas Paule Jurić Tilić kao „zvonak, topao, melodiozan, glas iz kojeg zvuči ona Tinova kristalna, blažena vedrina koju je zaželio ostaviti potomcima u baštinu“. Završnu riječ uputio je dragi prijatelj i gost Enes Kišević, veliki hrvatski pjesnik i član povjerenstva, istaknuvši: „Pauline pjesme, u ovoj njezinoj prvoj zbirci, imaju nešto od radosti tek prohodala djeteta čiji se teturavi koraci s lakoćom prelijevaju u savršene baletne figure. Većina mladih pjesnika piše slobodan stih želeći biti moderni. Preskaču heksametre, lirske balade, ode, sonete, a Paula se već u prvim zapisima pokušava uskladiti s najstrožim pravilima klasične metrike. Premda joj pjesme imaju u sebi nešto od gena E. A. Poea, Coleridgea, Wordswortha, Baudelairea, Matoša – pjesnikinja o vremenu i svijetu uspijeva progovoriti lirskim glasom koji traži izlaz iz skučene sredine i skučenih ljudi:

Sva tijela oko mene nepomično stoje,

ne prepoznajem sam sebe, srce moje

kao da kuca pod nekim tuđim grudima.

Na kraju su Enes i Asja Kišević  pročitali nekoliko pjesama iz nagrađene zbirke. Publici se obratila Paula Jurić Tilić, zahvalivši recenzentu Enesu Kiševiću i Društvu prijatelja knjige Milivoj Cvetnić u Hrvatskoj Kostajnici na otvorenim vratima novih mogućnosti.

I ovaj je susret glazbeno popratio kostajnički kantautor Krunoslav Dubravac, koji je uglazbio i sjajno interpretirao neke od Cvetnićevih pjesama. A kako sve što radi Društvo prijatelja knjige Milivoj Cvetnić iz Hrvatske Kostajnice ima smisla, potvrđuju i stihovi Enesa Kiševića iz Prekinute šutnje: „Svijet ovaj nikada nije živio od ljudi, / gospodine, nego je oduvijek živio od poezije. / Isključivo i jedino od poezije. (...) / A ja sam tu tek da vas podsjetim, gospodine, / da je sve ovo oko nas, / sve ovo nad nama i u nama / čista poezija.“

Vijenac 694

694 - 8. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak