Vijenac 694

Matica hrvatska

30. godišnja skupština Hrvatske kulturne zajednice / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu, promocija časopisa Riječ br. 60, videokonferencija 3. listopada

Jubileji Hrvata u Wiesbadenu

Ivica Košak

U izvanrednim okolnostima ograničenja javnog okupljanja održan je 3. listopada jubilarni 30. sabor Ogranka MH u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi) kao videokonferencija. Iako se radilo o nužnom rješenju, a tehnički su uvjeti za sudjelovanje u videokonferenciji pojedincima objektivna prepreka za sudjelovanje, s devetnaest sudionika skupa izabrano je novo predsjedništvo HKZ/OMH-Wi.


Naslovnica jubilarnog časopisa Riječ,
izd. HKZ OMH u Wiesbadenu

U funkciji predsjednika potvrđen je Ivica Košak, nastavnica Jela Šare ostala je tajnica, a Rina Milković blagajnica društva. I potpredsjednici, Marina Beroš te Slaven Ljiljanic, zadržali su dosadašnje funkcije. U prošireno predsjedništvo izabrani su Janika Ernst, Ružica Matanić, Nina Pavić Colić i Ivanka Pernovšek.

Sigurno je i razvidno je da videokonferencija nije i ne može biti zamjena za fizički, osobni, susret kao poseban doživljaj zajedništva, ali dobar pozitivan rezultat videokomunikacije pridonio je uspjehu susreta: novinarka Aleksandra Brnetić iz Berlina, predsjednica Njemačkog društva za kroatistiku Marijana Erstić iz Splita, članica uprave Ogranka MH za Ruhrsko područje Jadranka Gradac jednako kao i članovi Zajednice iz udaljenijih mjesta kao Mainza ili Ulma mogli su aktivno sudjelovati u radu. Djelovanje HKZ/OMH-Wi u 2019. predstavila je Jela Šare. Šesnaest nastupa HKZ/OMH-Wi objavljeno je u dvobroju časopisa Riječ 58/59 za 2020, pri čemu je dominantno mjesto zauzimalo predstavljanje književnih djela u okviru Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu. U otežanim uvjetima HKZ/OMH-Wi nastavlja literarne večeri i javne tribine u obliku videokonferencija.

Promocija časopisa Riječ broj 60 za 2020. bila je posebna točka godišnje skupštine HKZ/OMH-Wi. Riječ broj 60, s petnaestak priloga na 44 stranice pridonosi kulturi hrvatskih iseljenika na njemačkom govornom području i šire. „Predstavili smo sedam knjiga – malu biblioteku radova od kojih su dva zbornici znanstvenih radionica“ – rekla je glavna urednica Jela Šare. Angela Ilić predstavila je prilog Pogled u nepoznato / Vizije i utopije u dunavsko-karpatskoj regiji. 1917, Ljubljana 2017, Marijana Erstić znanstveni skup 100 godina nakon Fiume – razgovori o Gabrieleu D’Annunziju održan 19. i 22. studenog 2018. u njemačko-talijanskom Centru za europsku izvrsnost Villa Vigoni u Menaggiu na jezeru Como.

Pored radova o gradu Rijeci te izvješća s javnog istupa OMH u Wiesbadenu u siječnju 2020. u Wiesbadenu donosimo i tekst predavanja o skandinavskim gradovima Umeå u Švedskoj i Riga u Latviji kao Europskim prijestolnicama kulture 2014. HKZ/OMH-Wi inicirala je i održala javnu tribinu s temom Europske prijestolnice kulture: Yoik for Europe, 7. svibnja 2014. Poseban je prilog posvećen je 500. godišnjici rođenja Matije Vlačića Ilirika – tragičnom liku hrvatskoga gastarbajtera iz 16. stoljeća. 30. sabor HKZ/OMH-Wi održan je i kao program Europskoga tjedna u glavnom gradu njemačke pokrajine Hessen te dio službenog saveznog programa Interkulturni tjedan 2020.

Vijenac 694

694 - 8. listopada 2020. | Arhiva

Klikni za povratak