Vijenac 693

Strip

STRIP IZDVAJA

Tomislav Čegir

Strip revija Večernjeg lista, br. 85 –

Rujanski broj iznova donosi pregršt zanimljivih stripova i spaja prošlost i sadašnjost devete umjetnosti. Broj je posvećen Walteru Neugebaueru, autoru najvažnijem za razvitak i popularnost hrvatskoga stripa, neumornu stvaraocu tijekom više desetljeća – prije, tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata.

Osim Neugebauerova Jelenka Kamenka, u ovom broju nastavlja se epizoda pustolovnoga serijala Tango autora Matza i Xaviera. Dva kraća stripa, poetski Sjena Tomislava Košte i pustolovni ZF Tracker velikana Ala Williamsona, kao i dva karikaturalna Peanuts Charlesa Schulza i Tatica Noba upotpunjavaju Strip reviju Večernjega lista jedini hrvatski strip-časopis s višegodišnjim kontinuitetom.

Bookglobe –

Nakladnik Bookglobe objavio je nedavno tri vrlo zanimljive grafičke novele. Nikad ništa ne ide po planu Lucile Gorce i Emme Tissier humorna je priča o pokušaju bračnoga para da zasnuje obitelj.


Izd. Bookglobe, Zagreb, 2020.

Toplina i nježnost scenarističkoga pristupa Lucile Gorce ocrtana je šarmantnim crtežom Tissierove pa to ostvarenje daleko nadilazi bilo kakve klišeizirane predodžbe o stripu. Idealni muškarac je jedno od djela Aude Picault, autorice promišljena prosedea. Duhovit pogled na potragu za idealnim partnerom nadograđen je iskričavim karikaturalnim stilom, Picaultova izmiče stereotipima i stvara strip istodobno osoban, ali i univerzalan. Holivudski lažljivac Luza sjajna je karikaturalna rekonstrukcija tegobnoga snimanja filma Neprilagođeni Johna Hustona početkom 1960- ih. Autor precizno definira lice i naličje filmskoga svijeta te nadahnuto spaja sedmu i devetu umjetnost.

Fibra –

Nakladnik izrazito profilirana izbora djela visoke kvalitete i ovoga je mjeseca objavio pregršt strip-albuma, čak devet. Kako nema prostora osvrnuti se na sve, ukratko ću spomenuti tri djela. Distopijska ZF-trilogija Nikopol strip-velikana Enkija Bilala nastala je od 1980. do 1992. i etablirala ga kao izrazito važna i utjecajna autora.


Izd. Fibra, Zagreb, 2020.


Izd. Fibra, Zagreb, 2020.

 Čovjek koji je ubio Chrisa Kylea Fabiena Nuryja i Bruna o veteranu rata u Iraku, najsmrtonosnijem snajperistu u povijesti američke vojske, slojevito je ostvarenje koje korespondira s Kyleovom autobiografijom a kompatibilno je i s filmom Snajperist Clinta Eastwooda. Zatamnjenje scenarista Eda Brubakera i crtača Seana Phillipsa kriminalistički je noir smješten u burno razdoblje klasičnoga Hollywooda godine 1948. Brubaker i Phillips autori su koji neprestano pomiču prag kvalitete suvremenoga američkoga stripa, a Zatamnjenje je među njihovim vrhuncima i nedvojbeno remek-djelo.

Vijenac 693

693 - 24. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak