Vijenac 693

Književnost

Knjižničari PREPORUČUJU

Jasna Kovačević voditeljica Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića


 

Odlazak Tonka Maroevića

Još sam pod dojmom čitanja zadnjeg broja Vijenca i tekstova posvećenih dragom, dragom prijatelju naše Knjižnice, akademiku Tonku Maroeviću, koji u knjižnici nije samo gostovao na predstavljanjima knjiga nego je i gotovo svaki dan povirio, prošetao do polica u potrazi za traženom, a ponekad i ostao iznenađen knjigom koju nije tražio… još je svježa bol zbog odlaska nenadomjestivog stvaraoca i iznimnog čitatelja, a onda i sjećanje na divne autore hrvatske književne scene koji su voljeli gostovati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i otišavši tiho, kako su i živjeli, ostavili neizbrisiv trag u našoj kulturi.

U ovom društveno fragilnom vremenu, a tužnom i nelagodnom osobnom, stigao mi je dopis poštovane i drage dramaturginje, redateljice, teatrologinje i profesorice Mire Muhoberac u kojem sam odmah uočila naslovnu sintagmu nove rubrike Knjižničari odabiru, što me posebno razveselilo i u isti mah zbunilo. Pisati o knjigama koje se najviše čitaju u knjižnici znači pisati o izboru čitatelja, na koje doduše knjižničari utječu preporukama. Sudeći po najčitanijim naslovima u našoj knjižnici (i većini knjižnica u mreži Knjižnica grada Zagreba) može se zaključiti da je riječ o novim izdanjima knjiga, iz ove ili prošle godine, što svjedoči o praćenju trendova naših korisnika i, naravno, pod tim ne mislim ništa loše. Čitatelji stvaraju trendove, a trendovi čitatelje.

Najčitanija knjiga: Kyung-sook Shin Molim te, pazi na mamu

jest roman južnokorejske autorice Kyung-sook Shin za koji je autorica dobila i književnu nagradu Man Asian. Knjigu je objavila Hena com 2020, u odličnom prijevodu Mirne Čubranić. Po brojnim čitateljskim reakcijama teško je izdvojiti što ih više oduševljava: obiteljska storija koja prikazuje korejsku tradiciju i kulturu ili  emocijama nabijena priča o veličini i žrtvi žene i majke, čijim gubitkom članovi njezine obitelji postaju svjesni njezine veličine. Univerzalna je to tema promišljanja obitelji koja posebno gane čitateljice, koje i same dalje preporučuju navedeni naslov za čitanje. U tom smislu potrebno je istaknuti ne samo posebno zanimanje za drukčije kulture od naše, nego i nakladnika Hena com, koji je, pored navedene, objavio još jednu južnokorejsku autoricu, Han Kang. Njezina se dva romana, Vegetarijanka (2018) i Ljudska djela (2019), također u izvrsnom prijevodu Mirne Čubranić, i danas traže i čitaju.

Druga je najtraženija knjiga autobiografski roman švedske autorice i bivše supruge poznatog norveškog pisca Karla-Ovea Knausgårda, Linde Bostro``m Knausgård, Oktobarsko dijete, u izdanju Naklade Ljevak i izvrsnom prijevodu Željke Černok. Roman je potresna autoričina priča o vlastitoj bolesti (bipolarni poremećaj) i teškim odnosima unutar obitelji, koji također više čitaju i za čitanje preporučuju čitateljice.

Treći najtraženiji autor jest norveški pisac koji je postao svjetski poznat po šest autobiografskih romana pod naslovom Moja borba, Karl Ove Knaus­gård. Trenutno je najtraženija posljednja knjiga tetralogije Enciklopedija godišnjih doba: Ljeto, u izdanju OceanMore, 2020. i sjajnom prijevodu Anje Majnarić. Riječ je o dnevničkim zapisima u kojima se autor obraća najmlađoj kćeri, pišući o običnim stvarima i svakodnevnim obiteljskim trenucima.

Sva tri navedena djela svjedoče o velikom zanimanju za drugim i drukčijim kulturama, ali i potvrđuju podatak potvrđen istraživanjima koja provode knjižnice, a taj je da su većina čitatelja u narodnim knjižnicama žene (više od 60 posto). 

Vijenac 693

693 - 24. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak