Vijenac 693

Glazba

Glazbu IZDVAJA

Tamara JURKIĆ SVIBEN

Tragom hrvatske glazbe i izvedbene prakse –

Dorom Pejačević bavili su se muzikolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti i knjižničari na znanstveno-stručnom skupu Izazovi baštine Dore Pejačević 18. rujna u Našicama o 135. godišnjici skladateljičina rođenja i 35. godišnjici osnutka glazbene škole u Našicama.

Zagrebačka filharmonija je u Subotici na Trgu slobode 19–21. rujna priredila večeri glazbe i filma u suradnji s Muzičkom omladinom Novoga Sada, gdje je u sklopu EU-projekta Fil(m)harmonija uz novosadske kolege izvela glazbu za Chaplinove filmove Pasji život i Mališan pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.


Zagrebačka filharmonija nastupila je u Subotici

Desete Večeri udaraljkaša u Križevcima završile su 13. rujna koncertom Dominika Šabića Udaraljke u kazalištu. VUK je uspješno predstavio vrijedne udaraljkaše iz glazbenih škola u Zagrebu, Varaždinu, Bjelovaru i Križevcima. Radionica bubnjanja Djembe Krešimira Oreškog okupila je petnaestak polaznika te tako postala najuspješnija radionica VUK-a uopće. Janko Novoselić je u ulozi voditelja jednostavnim stilskim presjekom prezentirao set bubnjeva od početaka swinga do današnje uporabe seta bubnjeva uz elektroniku. DJ Barilikum proveo je na završnoj zabavi VUK-a kroz primjere rocka, funka i etnostila. Koncerti su se odvijali u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci.

HRT – HR 1, Oda-birano –

utorkom u 18.15, urednice Ive Lovrec Štefanović, nastavlja 9. sezonu premijernom dokumentarno-glazbenom pričom-šetnjom uz skladatelja Dalibora Bukvića i njegovu glazbu. Radiopis je zabilježen na Glazbenoj tribini godine 2018, gdje se kroz šetnju susreću povijest i sadašnjost Opatije i Voloskog uz Bukvićevu glazbu završnog stavka Vers le ciel (Prema nebu) opsežnog oratorija Recits de l’autre monde (Priče s drugog svijeta). Radiopis su autorski ostvarile Iva Lovrec Štefanović i Lana Deban. Za prethodne emisije osvojile su 3. mjesto na natjecanju Prix Europa 2018. (Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda) i ušle u najuži izbor na natjecanju Prix Italia 2019. (Glazbe mirogojskih tišina). Emisija je dostupna u Slušaonici na linku: na mrežnim stranicama Hrvatskoga radija.

Prix Italia –

72. izdanje započinje u Rimu 24. rujna, a radijski dokumentarac Priča o Salonu Očić iz ciklusa Oda-birano ušao je u najuži izbor za nagradu u kategoriji Radio Music. Priča o jedinstvenom kućnom muziciranju nominirana je i za nagradu Prix Europa, kao jedna od četrnaest koje su u kategoriji radijskih emisija o glazbi uvrštene u završnicu festivala.

Riječ je o zvučnoj bilješci glazbenih zbivanja koja se više od 25 godina održavaju u domu obitelji Očić na Lašćini uz izravne prijenose na Trećem programu Hrvatskog radija. Zanimljive detalje otkriva orguljašica Ljerka Očić te urednik prijenosa Branko Magdić. Dokumentarac koji su autorski ostvarili Iva Lovrec Štefanović i Zoran Brajević (montažu dovršio Daniel Turk) možete opet poslušati u utorak 6. listopada na HR1 u 18.15 sati.

Vijenac 693

693 - 24. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak