Vijenac 693

Druga stranica, Naslovnica

Novi prilog Vijenca o socijalnoj uključenosti kroz kulturu

EU financira novi projekt Matice hrvatske

Piše Jelena Gazivoda

Matica hrvatska od 1. listopada počinje provoditi dvogodišnji projekt Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca u vrijednosti 1.393.707,02 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Ministarstvo kulture i medija objavilo je dugo očekivane rezultate poziva Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I. u okviru kojeg će se financirati trinaest projekata. Među njima je i dvogodišnji projekt Matice hrvatske Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca u vrijednosti 1.393.707,02 kn.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava dodijeljenih ovim pozivom iznosi 15 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz sredstava Europskoga socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture i medija iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Natječaj su proveli Ministarstvo kulture i medija kao posredničko tijelo razine 1 i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kao posredničko tijelo razine 2.

Opći cilj poziva raspisana u travnju 2019. bio je unapređenje kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim skupinama društva koje su u najvećoj opasnosti od socijalne isključenosti i podizanje razine javne svijesti o njihovim pravima, a specifični su ciljevi jačanje kapaciteta medijskih djelatnika (novinara) za rad usmjeren na socijalno uključivanje ranjivih skupina te povećanje njihove vidljivosti u društvu putem medijske reprezentacije. Na tom tragu osmišljen je i projekt Matice hrvatske, koji posebno naglašava socijalnu uključenost kroz kulturu i umjetnost.

Matica hrvatska projekt počinje provoditi od 1. listopada, a osim posebnog priloga Vijenca pod naslovom Inkluzija predviđena je i edukacija dvadeset novinara, odnosno suradnika Vijenca, koji će se baviti ciljanim temama uz pomoć stručnjaka iz partnerskih organizacija, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i udruge Pragma, ali i drugih. U planu je također izdavanje priručnika za izvješćivanje o ranjivim skupinama u medijima.

„Sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima važan je aspekt uključenosti u društvo, no ranjive skupine u našem društvu unatoč nizu kvalitetnih kulturno-umjetničkih programa uglavnom nemaju pristup medijima. Zato smo se odlučili na ovaj projekt i poseban prilog Vijenca Inkluzija, koji će svaka dva tjedna predstavljati različite inicijative i projekte, aktualnosti i kulturne događaje, ali i dublje promišljati o temama važnim za najranjivije skupine našega društva“, kazao je glavni urednik Vijenca i voditelj projekta Goran Galić.

Pojasnio je kako je projekt u prvom redu usmjeren na četiri skupine – djecu i mlade, starije i umirovljenike, nezaposlene i osobe s posebnim potrebama koje su i u Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH 2014–2020. istaknute kao skupine u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

„Time ćemo dati priliku vrlo često ‘nevidljivim’ članovima našeg društva da dospiju u medije i pokažu da su i oni jednakopravni dio društva i da kao takvi participiraju i u kulturi“, istaknuo je Galić dodavši da će čitatelji za istu cijenu od 10 kuna dobiti 8 stranica dodatnoga sadržaja Vijenca, koji je svakog drugog četvrtka dostupan na kioscima i putem pretplate. Podsjetio je da uredništvo Vijenca od potresa u ožujku ne raspolaže svojim redakcijskim prostorijama, no unatoč otegotnim okolnostima svi brojevi ­Vijenca redovito stižu na kioske i adrese pretplatnika. U takvim okolnostima pokreće se i novi projekt. „Krizu smo odlučili pretvoriti u priliku i vjerujemo da ćemo ovim projektom hrvatski medijski prostor osvježiti novim, vrijednim i korisnim sadržajima”, poručio je Galić.

Valja naglasiti da će objavljeni prilozi biti dostupni i u internetskom izdanju Vijenca – u tekstualnom i u zvučnom obliku prilagođenu slijepima i slabovidnima, čime će se također pridonijeti vidljivosti.

Predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica potpisujući ugovor o bespovratnim sredstvima u Ministarstvu kulture i medija naglasio je važnost korištenja sredstava iz fondova Europske unije za unapređenje rada kulturnih ustanova istaknuvši da će Matica i svojim prvim europskim projektom nastaviti plodonosan rad usmjeren društvenom i kulturnom razvitku.

Osim što će se koristiti EU-sredstvima dostupnim isključivo za novi projekt Vijenca, Matici hrvatskoj u narednom razdoblju predstoji i prikupljanje sredstava i donacija za obnovu potresom oštećene palače MH, u kojoj su u kolovozu započeli radovi na obnovi gornjeg kata, a veći dio radova u redakciji Vijenca i u ostatku palače tek predstoji. Stoga Matica poziva na donacije koje se mogu uplatiti na IBAN HR3324810001110106604 otvoren kod Agram banke d.d., s pozivom na broj HR00 2020 i opisom plaćanja Donacija. Donacije iz inozemstva doznačuju se na IBAN HR9623600001101517838 otvoren kod Zagrebačke banke d.d., SWIFT:
ZABAHR2X, s pozivom na broj HR00 2020 i opisom plaćanja Donacija.

Vijenac 693

693 - 24. rujna 2020. | Arhiva

Klikni za povratak