Vijenac 687

Glazba

Jazz ad libitum

Jazz orkestar HRT-a i Buddy Rich

Mladen Mazur

Činjenica da se nalazimo u razdoblju neugodnoga pandemijskog razdoblja, koje gotovo da je i u nas posve uništilo sav koncertni život, pa tako i onaj džezistički, nije u ovom trenutku spriječilo Glazbenu proizvodnju Hrvatske radiotelevizije da u petak 12. lipnja na improviziranoj ljetnoj pozornici smještenoj unutar kruga svoje zgrade na Prisavlju u sklopu koncertne sezone organizira koncert svog Jazz orkestra. Dirigent Miron Hauser i orkestar sa solistima tom su prilikom odlučili izvesti posvetu jednom od najvećih u povijesti jazza, legendarnom virtuozu jazz-bubnjeva Buddyju Richu.

Bernard Buddy Rich rođen je u New Yorku 1917, a umro je 1987. Bubnjeve je počeo svirati vrlo rano, a bio je poznat kao suradnik čitave generacije džezista od big banda Bennyja Berigana preko Bennyja Goodmana pa sve do Oscara Petersona, ali mu je vlastiti big band bio jedan od prioriteta.

Jazz orkestar HRT-a u svom prisjećanju na slavnog bubnjara odabrao je logično tek manji dio enormnoga repertoara Richova orkestra i to aranžmana Billa Holmana, Pata LaBarbare, Dona Menze... Tako je publika čula izvedbe aranžmana skladbi Norwegian Wood Lennona i McCartneyja, Ruth Billa Holmana, Nutville Horacea Silvera te aranžmane poznatih jazz-standarda Love For Sale Cola Portera, Mercy, Mercy, Mercy Joea Zawinula, a za kraj koncerta i Chanel One Suite autora B. Reddieja i aranžera T. Davisa. Za sam kraj koncerta izveden je i dodatak, izvedba poznate skladbe Carioca.

S obzirom na ime Buddyja Richa i zadani materijal, za koncert su bila angažirana čak tri bubnjara; uz stalnoga su člana orkestra Marka Lazarića bila tu dvojica gostiju, bubnjari Adriano Brnobić i Dušan Kranjc iz Pule. Zanimljivo je bilo čuti i vidjeti za big band uvijek nezamjenjivu trubačku i svakako jednu od najvažnijih sekcija velikoga jazz-orkestra, napose u svjetlu činjenice da kompletan big band HRT-a nije u cijelosti u stalnom radnom odnosu, već se pojedini članovi sekcija pozivaju prema potrebi. Naš nadareni mladi trubač Darko Sedak-Benčić već je neko vrijeme stalni član big banda ljubljanske Radiotelevizije, njegovim je stopama krenuo i nezamjenjivi Antonio Geček, a u orkestru u zadnje vrijeme ne vidimo ni trubača Zvonimira Bajevića, pa su za ovu priliku u trubačku liniju orkestra kao prikladna zamjena bili pozvani spomenuti Sedak-Benčić, sad već stalni član orkestra Marko Šolman i nekadašnji trubač i izvrstan solist orkestra Branko Sterpin iz Pule.

Jazz orkestar HRT-a jedan je od naših najstarijih korpusa te vrste, počeci mu sežu još iz druge polovice četrdesetih godina prošlog stoljeća, a tijekom postojanja promijenio je nekoliko dirigenata, od Zlatka Černjula, Milivoja Körblera, Miroslava Killera, preko dugovječnoga Miljenka Prohaske, Silvija Glojnarića i Saše Nestorovića do recentnog Mirona Hausera.

U tom je dugom razdoblju doživio nekoliko ozbiljnih, srećom neuspjelih pokušaja ukinuća. Ovim je koncertom posvećenim Buddyju Richu, a tu valja spomenuti i višegodišnji niz nastupa u kojima je orkestar pratio neke od zapaženih stranih instrumentalnih i vokalnih solista, ponovno je sada pod ravnanjem dirigenta Mirona Hausera potpuno opravdao svoju opstojnost.

Vijenac 687

687 - 2. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak