Vijenac 687

Glazba

IZDVAJA

Marija Saraga

Raskoš drvenih kapela –

Drugu godinu zaredom održao se Festival drvenih kapela Sancta Barbara, poseban po tome što uz kvalitetne glazbene sadržaje predstavlja i promovira posebnu vrijednost hrvatske baštine – drvene crkve i kapele, najviši domet narodnoga graditeljstva sakralne arhitekture na području sjeverne Hrvatske, upisane u nacionalni registar zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske.

Danas je sačuvano četrdesetak kapela koje datiraju iz razdoblja od 17. do kraja 19. stoljeća, a ovaj festival pruža rijetku priliku posjetiteljima (prisutnima na lokaciji, ali i virtualno – putem video-streaminga) doživljaj jedinstvene ljepote bogato oslikanih i ornamentiranih interijera kapela, koje izvana ne daju naslutiti raskoš koju čuvaju. Od 21. do 28. lipnja održala su se četiri koncerta hrvatskih glazbenika na četiri lokacije – u kapelama sv. Barbare u Velikoj Mlaki (Ansambl Pinocchio) i Brestu Pokupskom (Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, orgulje), kapeli sv. Antuna Padovanskog u Gustelnici (Dani Bošnjak, flauta) te u kapeli Ranjenog Isusa u Pleškom polju (Capella Lignum).

Nasljeđe baruna Prandaua –

U Donjem Miholjcu, u dvorcu Mailath-Prandau i župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela, održava se od 20. lipnja do 20. rujna nova glazbena manifestacija – Festival Prandau, koji promovira orguljašku i komornu glazbu. Ime nosi prema austrijskoj plemićkoj obitelji Hilleprand von Prandau, podrijetlom iz Tirola, prisutnoj na području Slavonije od 18. stoljeća.

Barun Karl Prandau, skladatelj, bio je istaknuti pokrovitelj glazbene umjetnosti, kulturnog, obrazovnog i vjerskog života u Donjem Miholjcu i cijeloj Slavoniji. Među ostalim, njegovu vrijednom nasljeđu pripadaju i orgulje crkve sv. Mihaela Arkanđela. Dvorac njegove obitelji, druga festivalska lokacija, jedan je od najljepših dvoraca u Slavoniji, a slabo je poznat – publiku će zato uz glazbeni program nadahnuti i ljepota i posebnost ambijenta dvorca i njegova perivoja. Ovogodišnji festival predstavit će koncerte izvrsnih hrvatskih umjetnika: gitarista Krešimira Bedeka, Kvarteta Rucner, Camerate Garestin te violinista Gorana Končara i orguljaša Edmunda Andlera Borića, ujedno umjetničkog ravnatelja festivala.

39. Večeri na Griču –

Najstariji zagrebački ljetni festival klasične glazbe, Večeri na Griču, unatoč pandemijskim uvjetima vrata će otvoriti publici 39. put. U atraktivnom atriju Galerije Klovićevi dvori, od 5. do 14. srpnja, održat će se pet koncerata koji će biti, kao i prošloga ljeta, posvećeni „zagrebačkim obljetnicama“ – nastupima zagrebačkih ansambala koji slave „okrugle“ obljetnice utemeljenja i umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni.

Hrvatski barokni ansambl otvorit će festival proslavom svoga 20. rođendana, dok će dva kvarteta obilježiti čak 30 godina rada – Gudački kvartet Sebastian i Zagrebački gitaristički kvartet. Čak pola stoljeća od utemeljenja proslavit će Zagrebački puhački trio, dok je peti koncert festivala, nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Lado, svojevrsna uvertira u ovogodišnju Međunarodnu smotru folklora, koja će se održati od 15. do 19. srpnja.

Vijenac 687

687 - 2. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak