Vijenac 687

Kazalište

IZDVAJA

Igor Tretinjak

Ljetna kazališna šetnja –

Još je do prije mjesec dana kazališno festivalsko ljeto bilo utopija, da bi preko noći postalo stvarnost. Iako ovih dana broj pozitivnih na virus korone doseže rekordne brojke iz one medijski bučne i socijalno izolirane faze, još se ne razgovara o ponovnom ključu u bravu festivala pa će i ovaj virtualni ljetni itinerar naglasak staviti na njih. U vrijeme izlaska teksta prvi ljetni festival polako zatvara vrata.

Riječ je o 60. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, koji jubilarku nije imao prilike proslaviti u svom sjaju, već se prilagodio prilikama te je skromniji program oblikovao od mobilnih i produkcijski manje zahtjevnih domaćih predstava.

Osječko ljeto kulture 2020. –

Nakon Šibenika selimo se u Osijek (ako dobijemo mjesto u prorijeđenim i pretrpanim busovima!?!), gdje se od 29. lipnja do 8. srpnja održava OLJK.

I Osječani su se prilagodili situaciji te naglasak stavljaju na produkcije i predstave osječke akademije, a vrhunac će, kao i obično, označiti premijere dvaju osječkih profesionalnih kazališta, Mali vitez Don Kiho i Štitonoša Sancho Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u koprodukciji s Kazalištem Oberon i režiji Damira Mađarića te Čehovljev Višnjik osječkog HNK-a i zagrebačkog kazališta Gavella u režiji Dražena Ferenčine.

71. Dubrovačke ljetne igre –

Po završetku OLJK-a kazališna umjetnost seli se na more. Od 10. srpnja do 25. kolovoza održat će se 71. DLJI, koje također naglasak stavljaju na domaće snage i predstave nastale u kućnoj radinosti.

Od premijera u prvom je planu Držićev Grižula u režiji pomoćnika za dramski program Saše Božića te Petre Hrašćanec. Božić potpisuje i autorstvo i režiju projekta Mara i Kata nadahnuta radijskom emisijom Na posjedu kod kundurica, dok intendantica Dora Ruždjak Podolski u suradnji s Marinom Pejnović režira predstavu Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa, koju je autor predloška Hrvoje Ivanković oblikovao oko poezije dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika.

66. Splitsko ljeto –

Tri dramske premijere nudi i 66. Splitsko ljeto, koje će se održati od 14. srpnja do 14. kolovoza.

Riječ je o tekstu Francuzica splitskoga glumca i dramatičara Ilije Zovka u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića, koprodukciji splitskoga HNK-a i GKM-a Teške ljubavi nastaloj po djelu velikoga književnog inovatora Itala Calvina u dramatizaciji Ivana Penovića i režiji Aleksandra Švabića te Domu za nez(a)brinutu djecu Jelene Bosančić u režiji Ivana Planinića.

U sigurnosti doma do britanskih kazališnih produkcija –

Ako biste ove dane ipak radije proveli unutar svoja četiri zida ili ste ljubitelji audioumjetnosti, na streamu BBC-a možete poslušati Lockdown Theatre Festival. Na programu su četiri zanimljive predstave koje su svoj scenski život zbog korone morale staviti na čekanje. Iako nisu oblikovane kao radiodrame, prilagođene su novom mediju i nude autentičan recepcijski doživljaj, za razliku od ovih mjeseci sveprisutnih videosnimki predstava na YouTubeu, koje su ipak tek umrtvljena sjena originala.

Vijenac 687

687 - 2. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak