Vijenac 687

Film

Uz premijeru filma Jakova Sedlara Hrvatski anđeli rata

Filmom protiv zaborava

Ivan Samardžija

Iduće godine navršava se 30 godina od početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Poznata su i zapisana mnoga svjedočanstva stradalih i obitelji stradalih u tom nemilosrdno krvavom ratu. Svaki rat sa sobom nosi nevine žrtve i svaka žrtva nosi svoju priču koja nikada ne smije biti zaboravljena. Upravo iz tog razloga važan je novi projekt redatelja Jakova Sedlara koji ne samo da se odnosi na važne priče žrtava, već ne prepušta zaboravu priče onih najmlađih žrtava.


Plakat filma

U Zagrebu je u velikoj kinodvorani Studentskoga centra 15. lipnja premijerno prikazan dokumentarni film Jakova Sedlara Hrvatski anđeli rata o stradanju hrvatske djece tijekom srbijansko-crnogorske agresije na Hrvatsku tijekom obrambenoga Domovinskog rata. Film je prikazan u sklopu već poznatog Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer koji je utemeljen 2018. i koji je u više navrata prikazivao mnoge igrane i dokumentarne filmove. Među njima je i Sedlarov film 3069 o samoubojstvima hrvatskih branitelja kojeg je gledalo najmanje 55.000 gledatelja.

Novi Sedlarov film dokaz je da je u svom prikazivanju istine otišao korak dalje, pričajući kroz svjedočanstva gledateljima potresne priče o stradanjima najmlađih i najranjivijih. Važno je napomenuti kako je izvršni producent filma Hrvatski anđeli rata Fran Juraj Prižmić, autor teksta književnik Hrvoje Hitrec, a interpret glumac Dragan Despot. Film Hrvatski anđeli rata u trajanju od 60 minuta priča je puna osjećaja i tuge u kojoj se ne mogu izbjeći ni one o stradanjima u Vukovaru gdje je naprasno prekinuto 86 dječjih života. Najmlađa žrtva u Vukovaru imala je samo šest mjeseci! Mnogi mladi životi ugašeni su diljem Lijepe Naše prilikom borbe za samostalnost. U ratu je ugašeno nešto više od 380 dječjih života (prema trenutnim podatcima), što je zastrašujući podatak. Poruka ovog filma je da se ta djeca nikada ne smiju zaboraviti i da apsolutno zaslužuju naše vječno sjećanje i poštovanje. Ovaj film hrabar je poticaj da se u hrvatskim školama ubuduće više uči i govori o stradanjima djece u Domovinskom ratu, ali i posljedicama koje je rat ostavio na djecu koja su preživjela i proživjela ratne strahote te članove njihovih obitelji.

Ovaj film važan je doprinos borbi protiv zaborava i otkrivanju bolne istine o tome tko je kriv za smrt djece koja nikada nisu dobila priliku odrasti i upoznati život. Ne treba napomenuti kako je na zagrebačkoj premijeri kinodvorana Studentskog centra bila jako dobro popunjena i kako su mnogima na licu bile vidljive suze suosjećanja s boli i patnjom koju su proživjela stradala djeca i njihove obitelji. U narednim danima, nakon zagrebačke premijere, uslijedila su prikazivanja filma u Slavonskom Brodu, Splitu, Rakitju, Vinkovcima i Vukovaru. Sigurni smo da će film biti prikazan i dobro prihvaćen od publike diljem Hrvatske i svijeta. Dogovorene su projekcije u SAD-u, Kanadi i Australiji, a najavljeno je da će film biti preveden na engleski jezik. Nadamo se da će ovaj film biti poticaj sličnim projektima usmjerenima promicanju istine o Domovinskom ratu i raskrinkavanju onih koji su odgovorni za zlodjela. Da se ne zaborave priče ubijenih i teško stradalih u Domovinskom ratu, kao i onih za kojima se još uvijek traga.

Vijenac 687

687 - 2. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak