Vijenac 686

Kazalište

Uz najavu sezone 2020/21. u zagrebačkom HNK-u, 5. lipnja

Prilika za nove izazove

Mira Muhoberac

Hrvatsko je narodno kazalište u Zagrebu ipak, nakon niza kriznih situacija i prekida rada zbog pandemije uzrokovane koronavirusom te nužnosti višemjesečnoga odustajanja od premijera, odlučilo predstaviti program za novu sezonu. Na konferenciji za medije 5. lipnja u središnjoj hrvatskoj nacionalnoj matičnoj kući, uz prikazan promotivni video, predstavljene su i marketinške zelene platnene torbe s bijelim slovima naziva zlatne zgrade, koja je srećom samo neznatno stradala u potresu, na hrvatskome i engleskome jeziku, u kojima su bili i kazališni katalog, s fotografijama potresom oštećenih zagrebačkih kuća, i tamnocrvene maske sa zlatnim slovima sašivene u kazališnim radionicama za proteklu prvu kriznu predstavu. 


Vodstvo kazališta i umjetnici na predstavljanju nove sezone u zagrebačkom HNK-u / Snimila MARA BRATOŠ

„Sezonu 2020/2021. osmislili smo vjerujući kako nam upravo teatar u ovim nesigurnim vremenima može najviše pomoći. I to podjednako gledateljima kao i umjetnicima. Gledatelje ćemo u idućoj sezoni iznova podsjetiti našim predstavama koliko teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete“, uvodno se obratila novinarima intendantica Dubravka Vrgoč.

Baletne je premijere najavio ravnatelj Baleta Leonard Jakovina: „Odlučili smo postaviti premijeru Ponosa i predrasuda, glasovitoga klasika Jane Austen, u koreografiji Lea Mujića i na glazbu engleskih skladatelja, koja je premještena za mjesec studeni. Druga baletna premijera bit će Giselle, koju će koreografirati i režirati poznati španjolski plesač i koreograf José Carlos Martínez, a glazbenom izvedbom ravnat će Dian Tchobanov.“

Ravnatelj Drame Ivica Buljan istaknuo je kako je, kao redatelj prve, ubrzo predstojeće premijere, s glumačkim ansamblom nakon otvaranja kazališta započeo s probama predstave Kafka na žalu, prema romanu japanskog autora Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija: „Murakami je autor začudne meditativne ljepote, a s predstavom ćemo okupiti gotovo čitav ansambl. Nakon toga nastavljamo s adaptacijom hvaljenoga romana Genijalna prijateljica Elene Ferrante, autorice koja ne otkriva svoj identitet, a koja prati odrastanje dviju djevojčica iz siromašne napuljske četvrti.“ Najavio je i premijeru Revizora, ruskoga klasika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji ruskoga redatelja Sergeja Potapova, čiju smo režiju također Gogoljeva Tarasa gledali u HNK-u prošle jeseni, u sklopu Festivala sanktpeterburške sezone. Nastavit će se predstavljanje hrvatskih autora mlađe generacije u scenskom prostoru tonskoga studija HNK-a: autorski projekt Ivora Martinića Jackpot bavi se temom prijateljstva. Glumački ansambl „zlatnoga kazališta“ izvest će i pobjednički tekst, najbolji od čak 166 pristiglih na Natječaj za otkup suvremenoga dramskog teksta.

Ravnatelj Opere Marcello Mottadelli predstavio je, na engleskome jeziku, operne premijere. Prvu, Bizetovu Carmen, dirigentski potpisuju Fabrizio Maria Carminati i Josip Šego, a redateljski Bernard Arnaud. Slijedi Offenbachov Fantasio, koprodukcija Hrvatskoga narodnog kazališta s kazališnim kućama Opéra Comique, Grand Théâtre de Geneve, Opéra de Rouen i Opéra de Montpellier u režiji Thomasa Jollyja pod ravnanjem Laurenta  Campellonea. Najavljena je i Smrt u Veneciji u režiji Ive van Hovea, koji „Mannovo remek-djelo oblikuje kao tragediju postojanja čovjeka razapeta između društvenih očekivanja i želje za osobnom slobodom“. Kao nastavak suradnje s Muzičkim biennalom bit će praizveden Posljednji intermezzo Berislava Šipuša.

Koronavirus zaustavio je i predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske Unije i Festival svjetskoga kazališta, koji se trebao održavati u mjesečnim intervalima za vrijeme predsjedanja, ali će se ipak realizirati od rujna nadalje, kao i odgođeni Filozofski teatar.

Hoće li nova kazališna sezona u HNK-u u Zagrebu biti prigoda za uzbudljivo umjetničko-gledateljsko okupljanje, novi identifikacijski izazov, suživljavanje sa sudbinama fiktivnih karaktera u vremenu postoporavka ili sudbinski povratak u kazalište, pokazat će sljedećih nekoliko mjeseci.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak