Vijenac 686

Matica hrvatska

Rad ogranaka MH u ožujku, travnju i svibnju

Prilagodba okolnostima kreativnošću i inspiracijom

Ida Hitrec

Vrijedni matičari iz Matičinih ogranaka diljem Hrvatske i izvan nje zatvorenost u vrijeme koronavirusa ispunili su marljivim radom i kreativnošću. Cijeloga ožujka i travnja trajali su tako književni natječaji kojima se ljude pozivalo na to da vrijeme u domovima provedu kreativno, pišući: Natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču Moje drago serce (OMH u Ozlju), Natječaj za Hrvatsku književnu nagradu Zdravko Pucak za mlade pjesnike u 2020. godini (OMH u Karlovcu) te 12. anonimni natječaj za prozni rukopis (zbirka kratkih priča, roman) (OMH u Osijeku). OMH u Jastrebarskom online radionicom kreativnog pisanja na to je poticao mlade od 9 do 17 godina. Najbolje književne uratke pristigle na natječaje čitat ćemo tijekom ljeta i jeseni, nakon objave rezultata.


Vrijedne matičare iz Matičinih ogranaka koronavirus nije obeshrabrio u predanom
i plodonosnom radu

U tom vremenu možemo posegnuti za brojnim drugim publikacijama koje su ogranci objavili u prethodna dva mjeseca. Časopis za kulturu, znanost i umjetnost Zadarska smotra posvećen je papi Ivanu Pavlu II, akademiku Ivanu Aralici i poljskoj književnici Olgi Tokarczuk, a časopis Dubrovnik, 1–2/2020. predstavljen je i online. OMH u Podstrani objavio je zbirku priča Dragice Zeljko Selak Kako da te zovem, Zlatko Pochobradsky objavio je novi roman o legendarnom goranskom junaku koji je u drugoj polovini 17. i prvoj 18. stoljeća goranske i slovenske krajeve obranio od prodora Turaka Petar Klepac u izdanju OMH u Čabru. OMH u Čitluku tiskao je ili za tisak pripremio knjige Sav Tvoj, Marijo autora fra Gorana Azinovića, Faetont ili o zvjezdokopu Stipe Milića, Prema kozmičkim krajolicima – strukturni pluralitet slike akademske slikarice Ljiljane Rajković, Baladu o blidinjskom tornjaku Mate Sušca, Klasje duše Miljenke Koštro i dva broja časopisa za djecu Cvrčak, koje djeca mogu čitati i online, na mrežnim stranicama MH. Djeci namijenjen časopis Cvitak objavio je i OMH u Mostaru. HKZ/OMH u Wiesbadenu objavio je novi broj glasnika Riječ. Važnu, prvu knjigu o Domovinskom ratu u Daruvaru Željka Karaule Političke prilike i Domovinski rat u Daruvaru 1990–1995. u lipnju je objavio daruvarski OMH.

Uz poštivanje mjera zbog epidemije u OMH u Svetoj Nedelji Uskrs su obilježili postavljanjem velike pisanice ispred prostorija Ogranka, a svibanj su pozdravili starinskim običajem kićenja majuša, dok je OMH u Jastrebarskom ljetne aktivnosti otvorio glazbom i poezijom u sklopu manifestacije Svetom Duhu na čast. Za nadu i molitvu Gospi članovi OMH u Čitluku zahvalili su postavljanjem pedesetmetarske krunice od papira u Međugorju i u Mostaru.

Prethodnih mjeseci intenzivno su se pripremale i obnoviteljska skupština Ogranka MH u Donjem Miholjcu i osnivačka skupština Ogranka MH u Bednji, koje su se u Matičinoj središnjici s radošću čekale. Dok će neki ogranci tek početi raditi, neki su za svoju dugogodišnju posvećenost očuvanju i promicanju hrvatske i zavičajne kulturne baštine dobili priznanja – potkraj svibnja Ogranku MH u Garešnici i njegovu predsjedniku Zvonku Faragu Grad Garešnica dodijelio je povelje za izniman doprinos razvoju grada.

Središnjica MH u Zagrebu sve je vrijeme komunicirala sa svojim ograncima o njihovim perspektivama i planovima u vremenu nakon epidemije. Razgovori prožeti optimizmom svojstvenim matičarima posebno su sada, u kulturi nesklonim vremenima, nadahnuće za rad.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak