Vijenac 686

Druga stranica

Objavljeni dobitnici Nagrade Vladimir Nazor za 2019.

Nagrađena najbolja umjetnička ostvarenja

Jelena Gazivoda

Ministarstvo kulture objavilo je dobitnike za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. u području književnosti, glazbe, arhitekture i urbanizma, filmske i kazališne umjetnosti te likovnih i primijenjenih umjetnosti.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 8. lipnja tako je izabrao šest dobitnika godišnjih nagrada i jednako toliko nagrada dodijeljeno je za životno djelo u svakom području.

Nagrade za životno djelo dobili su Ivan Čižmek (arhitektura i urbanizam), Vera Zima (filmska umjetnost), Valter Dešpalj (glazba), Helena Buljan (kazališna umjetnost), Andriana Škunca (književnost), Mihajlo Arsovski (likovne i primijenjene umjetnosti).


Ivan Čižmek / Jurica Galoić / PIXSELL


Vera Zima


Valter Dešpalj


Helena Buljan


Andriana Škunca


Mihajlo Arsovski

Na području arhitekture i urbanizma godišnju je nagradu osvojio Studio 3LHD za projekt Urania, novouređeno zagrebačko kino i prostor za kulturna događanja. Još jedna nagrada otišla je u ruke Dane Budisavljević, koja je dobila godišnju nagradu za režiju filma Dnevnik Diane Budisavljević.


Dana Budisavljević


Obnovljeno kino Urania


Ivan Repušić


Jadranka Đokić


Maša Kolanović


Mirjana Vodopija / Dalibor Urukalović / PIXSELL

Dirigent Ivan Repušić osvojio je nagradu Vladimir Nazor za koncert Fuoco di gioia s Orkestrom Münchenskog radija i Zborom Bavarskog radija u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom 2. veljače 2019.

Godišnju nagradu na području kazališne umjetnosti Jadranka Đokić zaslužila je ulogama Nastasje Filipovne u predstavi Idiot F. M. Dostojevskog i Maše u predstavi Tri sestre Bobe Jelčića u HNK-u u Zagrebu.

Dobitnica ovogodišnje Nagrade Europske Unije za književnost Maša Kolanović ujedno je dobitnica godišnje nagrade za zbirku priča Poštovani kukci i druge jezive priče, dok je Mirjana Vodopija dobitnica nagrade za samostalnu izložbu Lutajući krajolik održanu u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Nagrada Vladimir Nazor ustanovljena je Zakonom koji je Hrvatski sabor donio na svom zasjedanju 31. svibnja 1991. godine. Članovi Odbora Nagrade na čelu s predsjednikom akademikom Zvonkom Kusićem su: akademik Zlatan Vrkljan, kazališna glumica Branka Cvitković, književna teoretičarka i književna kritičarka Helena Sablić Tomić, akademik Frano Parać, arhitekt Goran Rako, scenografkinja Dinka Jeričević, koreograf i redatelj Milko Šparemblek i filmski redatelj Branko Schmidt. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.


 

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak