Vijenac 686

Glazba

Uz 6. ZRIN Festival i 14. Ars Organi Sisciae, Sisak i okolica, od 30. svibnja do 14. lipnja

Ljepota glazbe i prirode

Josipa Dovranić

Optimizam koji su širile najave o glazbenim događanjima ZRIN festivala i Ars Organi Sisciae u kojima se isticala kultura kao lučonoša svih vremena bio je dobrodošao u tijeku pandemije virusom COVID-19. Oba su festivala mnogim ljubiteljima lijepe glazbe, kao i šetačima po manje poznatim predjelima Posavine i Banovine koji vole osluškivati ljepotu glazbe i promatrati ljepotu prirode, ponovno  ispunili sva očekivanja. Hvale je vrijedna upornost organizatora zahvaljujući kojoj lokacije obaju festivala, do sada manje poznate i zapravo nedovoljno priznate, postaju mjesta vrijednih kulturnih zbivanja.


Crkva Blažene Djevice Marije u Gori

Pratiteljima orguljske umjetnosti, doduše, 14. Ars Organi Sisciae i nije više tako nepoznat. Vjerna publika prati orguljaše, pjevače, puhače te osluškuje zvukove takozvane rane glazbe. Jednako tako 6. ZRIN festival ostvaruje kontakt žive glazbe u druženju s drevnim lokalitetima kulturne baštine. Susret s ljepotom netaknute prirode i osjećaj nevidljivog komuniciranja s dušama heroja kojima je drevni Zrin nekada bio dom ponuda je ne samo ljubiteljima glazbe nego svima koji žele obogatiti znanje novim spoznajama o svojoj povijesti i snazi nacionalnog identiteta. Svaka umjetnost, a glazba osobito, svojim izrazito moćnim izrazom, ljepotom tona i poniranjem u izvanvremensko, potiče u čovjeku potrebu za stvaranjem lijepog u svrhu nacionalnog osluškivanja, kao i potrebu za finijom interakcijom sa čovjekom uopće. Stoga producentica obaju najavljenih festivala, Valentina Badanjak Pintarić poziva i slušateljstvo i gledateljstvo na praćenje festivala uživo i na internetskim platformama. Svi programi išli su uživo, a  na istoimenim kanalima YouTubea mogu se preslušavati snimke.

U deset glazbenih večeri, od 30. svibnja do 14. lipnja, publika je proputovala glazbom povijesti, sadašnjosti i budućnosti. U drevnom Zrinu, 30. svibnja, na otvaranju festivala renomirani ansambl Acoustic Project izvodio je glazbu nadahnutu bogatstvom folklorne tradicije s prostora sjeverne i južne Hrvatske. Uz glazbu Dubravka Palanovića izvedena su i dva stavka iz Suite Delmatice Srđana Berdovića.


Vjerna publika uživa u glazbi u skladu s COVID-19 higijenskim mjerama / Snimio Dalibor Gotal / Udruga Ars Organi Sisciae

U crkvi sv. Lovre u Petrinji, 31. svibnja na koncertu otvaranja Ars Organi Sisciae, Trio Fiat Lux (J. Lončar, sopran, D. Teskera, truba, A. Kopunović Legetin, orgulje) sa zanimljivim izborom prošetali su glazbom 18, 19. i 20. stoljeća.  Već 2. lipnja u Zrinu u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Gorama večer je muziciranjem ispunilo dvoje sjajnih glazbenika, Laura Vadjon, violina, i Pavao Mašić, čembalo, izvodeći djela zrelog baroka, a poveznicu s našim vremenom publika je čula u preludiju i fugi Ante Knešaureka. Birani program izveden sjajno, za svaku pohvalu i zahvalu.

Zatim se u Glini u crkvi sv. Ivana Nepomuka (novoizgrađena crkva nakon Domovinskog rata; stara crkva u ratu stradala kao i iznimno vrijedne orgulje Ivana Heiligera iz 1850) serioznim se programom predstavio sam Ante Knešaurek kao orguljaš i skladatelj. Impresivno. U Gornjem Viduševcu u župnoj crkvi sv. Franje Ksaverskog nastupio je sjajni vokalno-instrumentalni Ansambl Antiphonus s voditeljem Tomislavom Fačinijem, a 7. lipnja u crkvi sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska Projekt Lazarus s probranim djelima hrvatskog baroka (Šibenčanin, Nembri, Lukačić, Jelić). U Selima je nastupila i Margareta Klobučar, sopranistica sjajnoga belcanta uz orguljašku pratnju Alena Kopunovića Legetina. U petrinjskoj župnoj crkvi 11. lipnja koncertom mladih glazbenika, trombonista Zvonimira Markovića i Hrvoja Trinkija na orguljama, završio je ovogodišnji Ars Organi Sisciae.

U sklopu ZRIN festivala, u Topuskom, u crkvi Pohoda BDM nastupio je ansambl 4ZA u sastavu: K. Javora, D. Bošnjak, K. Bionić i F. Bilić. Sjajnim izborom programa taj atraktivni ansambl pravi je ambasador čembala. Glazbenici Acoustic Project Strings, poznati po želji za inovacijom, programskom i izvođačkom, 14. su lipnja, u Hrvatskom Čuntiću u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog svečano zatvorili 6. ZRIN festival s djelima Sorkočevića, Mozarta i Čajkovskog.

Oba festivala ostvarena su pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a festivalska sezona Hrvatske udruge Ars organi Sisciae nastavlja se i dalje – Festivalom drvenih kapela Sancta Barbara od 21. do 28. lipnja. Možete ga pratiti uživo putem putem službenih mrežnih stranica festivala.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak