Vijenac 686

Kazalište

Osvrt na mjuzikl Mućke u londonskom Kraljevskom kazalištu Haymarket

Legendarni Trotteri na pozornici

Acija Alfirević

U Londonu djeluje više od 230 profesionalnih kazališta, a u West Endu 39, koja tjedno posjeti oko 300.000 gledatelja. Zbog pandemije koronavirusa od 16. ožujka sva su kazališta zatvorena. Trenutna bi se situacija jedino mogla usporediti s pojavom kuge 1592. Sjetila sam se kazivanja Sir Richarda Eyrea o događaju davne zime u Firenci kad je pao snijeg – pa je, prema legendi, Pierro de Medici naručio od Michelangela kip od snijega. Govorilo se da je taj kip najveće Michelangelovo djelo, ali trebalo ga je vidjeti – poput kazališne predstave! Ne preostaje nam drugo nego u sjećanje prizivati predstave koje smo gledali i pisati o njima te ih na taj način oživljavati i živjeti.


Na pozornici Haymarketa scenografkinja Liz Ascroft dočarala je kultna mjesta Mućki

Na hrvatskoj TV-postaji RTL Kockica svake večeri od ponedjeljka do četvrtka prikazuje se kultna britanska serija Mućke (Only Fools and Horses).  U ovo vrijeme prošle godine u londonskom Kraljevskom kazalištu Haymarket gledala sam mjuzikl priređen prema toj seriji. TV-serija Mućke iz pera Johna Sullivana prvi je put prikazana 8. rujna 1981. na BBC1 i potrajala do 26. prosinca 2003, a također se prikazivala i na UKTV Gold. Postala je kulturni fenomen, proglašena je „najboljom britanskom komedijom svih vremena“ i nagrađivana najprestižnijim televizijskim i filmskim nagradama, a „kupile“ su je razne TV-postaje diljem svijeta.

Tijekom dvanaest godina prikazane su 64 epizode u trajanju od 44 sata, a radnja je u mjuziklu prilagođena pa predstava traje 2 sata i 30 minuta. Priča o obitelji Trotter iz Peckhama, multietničkog i radničkog dijela južnog Londona, proteže se preko dva desetljeća. Radnja je usredotočena na lik Dereka Del Boya, čija je glavna ambicija da se što brže obogati baveći se raznim trgovačkim poslovima, ali to mu obično ne polazi za rukom, što dovodi do urnebesno smiješnih situacija.

John Sullivan je skladao i glazbu kao glavnu temu, Hooky Street, a sa skladateljem Chasom Hodgesom i U ovo vrijeme sljedeće godine bit ćemo milijunaši, koja je, kao pjesma i kao rečenica, jedna od najpoznatijih u povijesti televizije.

Sullivan i Hodges došli su na ideju da sastave mjuzikl temeljen na TV-seriji; Johna Sullivana u tome je spriječila smrt (2011) pa je njegov sin Jim Sullivan skupa s Hodgesom i Whitehousem nastavio rad na mjuziklu. Prije završetka preminuo je i Chas Hodges (2018), tako da autorstvo mjuzikla potpisuju Jim Sullivan i Paul Whitehouse. Osim songova preuzetih iz serije uvršteni su i novi songovi skladani za mjuzikl te mjuzikl čini ukupno dvadeset zanosnih songova.

Na pozornici Haymarketa, s 893 sjedala, jednog od najstarijih kazališta jer djeluje od 1720, scenografkinja Liz Ascroft dočarala je kultna mjesta radnje. Radnja je sažeta na najpopularnije epizode iz serije: situacije na tržnici i u točionici Kobilja glava, susret Raquel i Dela, Cassandre i Rodneyja, dogodovštine Brzog, Mikea, Danzila, Marlene i Boycieja, Ujaka Alberta. Redateljica Caroline Jay Ranger sretno je odabrala glumce fizički slične onima u seriji, ujedno i izvrsne pjevače. Posebno je bio zapažen žuti kombi na tri kotača, koji je i simbolizirao kako je Trotterima vječno nešto nedostajalo.

Publika je mjuzikl dočekala s oduševljenjem i ovacijama. Ulaznice su mjesecima unaprijed bile rasprodane, a hoteli u blizini Kraljevskog kazališta Haymarket popunjeni posjetiteljima iz cijeloga svijeta. U sadašnjoj situaciji unaprijed kupljene ulaznice mogu se vratiti ili ostaviti kao donacija. Prema procjeni Društva londonskih kazališta (Society of London Theatres, SOLT) londonska kazališna industrija mogla bi biti na gubitku 630 milijuna funti. Mjuzikl Mućke bio je na putu da stekne popularnost serije, ali trenutna ga je situacija u tome spriječila.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak