Vijenac 686

Likovna umjetnost

IZDVAJA

Anđela TENŠEK

OTVOREN NOVI MUZEJ U BEČU – ALBERTINA MODERN –

Bečka Albertina 27. svibnja otvorila je vrata novog muzeja nazvana Albertina Modern. Kolekcija od 60.000 radova na više od 2000 m2 smješta novootvoreni muzej među najveće muzeje moderne i suvremene umjetnosti. Obogaćivanje fundusa Albertine radovima iz zbirki Essl i Jablonka potaknulo je otvaranje nove sastavnice. Bogati fundus austrijske i internacionalne suvremene umjetnosti novi dom dobio je u obnovljenoj i adaptiranoj zgradi Künstlerhaus na Karlsplatzu. Od opsežne zbirke radova čak 5000 umjetnika izdvajaju se radovi Georga Baselitza, Anselma Kiefera, Andyja Warhola, Alexa Katza, Cindy Sherman, Sherrie Levine. Ipak, bečki muzej zadržava naglasak na nacionalnoj umjetnosti s radovima Arnulfa Rainera, Marie Lassnig, Franza Westa, Erwina Wurma...

Muzej rad započinje izložbom domaće austrijske umjetnosti The Beginning. Art in Austria, 1945 to 1980, kojom se nudi pregled vrhunaca austrijske umjetnosti na pragu postmodernizma – od bečkoga fantastičnog realizma, rane apstrakcije, bečkog akcionizma i bečkog socijalno kritičkog realizma. Izložba se može pogledati do 8. studenog 2020.

SLUČAJNA ČUVAONICA MODERNE GALERIJE –

U Modernoj galeriji 5. lipnja otvorena je izložba Slučajna čuvaonica. Zanimljiv koncept izložbe ostvaren je iz nužde prouzročene potresom, odnosno potrebom za hitnim smještajem velikoga broja radova s prošle izložbe Ikonografija grada II, ali i oštećenih muzejskih čuvaonica i ureda državne i gradske uprave. Izložba je tako zamišljena kao poslijepotresni i pandemijski privremeni postav zbirke muzeja na kojoj je izloženo čak osamsto umjetnina. Kako depo Moderne galerije broji više od 10,000 radova, izložbom se ukazuje i na nedostatak adekvatnog prostora za skladištenje nacionalne umjetnosti.

Na izložbi se mogu vidjeti i radovi iz stalnog postava, ali i velik broj kvalitetnih, manje poznatih radova inače nedostupnih javnosti. Radovi su izloženi tako da potpuno ispunjavaju zidove bez vrijednosne hijerarhije i preciznoga kronološkog slijeda. Koncept izložbe potpisuje Branko Franceschi, novi ravnatelj Moderne galerije. Izložba će biti otvorena do početka sanacije zgrade Moderne galerije.

MUHA U ATELJEU IVANA KOŽARIĆA –

U povodu 99. rođendana Ivana Kožarića 10. lipnja javnosti je na platou MSU-a predstavljena dječja slikovnica Muha u ateljeu Ivana Kožarića. Slikovnica je izdana u nakladi Mala zvona u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti. Nakon izdanja posvećena Slavi Raškaj ovo je druga slikovnica u nakladi Mala zvona, koja djeci približava rad vrhunskih hrvatskih likovnih umjetnika. Za obje slikovnice tekst je napisala Sanja Lovrenčić, a ilustracije izradio Dominik Vuković. Uz promociju slikovnice javnosti su prezentirane i originalne ilustracije Dominika Vukovića u Kabinetu Mala zvona u Savskoj 28.

U ovoj simpatičnoj slikovnici prati se pustolovina Muhice koja ulijeće u Kožarićev atelje i postupno otkriva njegov opsežan opus. Vješto izveden tekst i ilustracije uspješno dočaravaju i način Kožarićeva procesa rada, pri kojemu se njegova stvarnost preobražava u umjetnost. Zadnje stranice sadrže djeci prilagođenu biografiju Ivana Kožarića i fotografije djela na koja je Muhica naišla u svojoj pustolovini.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak