Vijenac 686

Film

IZDVAJA

Zlatko Vidačković

Neopravdano uklanjanje kultnog filma –

Američka streaming-platforma HBO Max povukla je drastičan cenzorski potez – iz ponude je privremeno izbacila klasik Prohujalo s vihorom Victora Fleminga iz 1939. zbog prilično pretjeranih optužbi za rasistički prikaz crnačkih likova. Na taj se potez HBO Max odlučio zbog nasilne smrti Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili, navodeći da je Prohujalo s vihorom proizvod svojega vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su oduvijek karakteristične za američko društvo. Film je povučen nakon što je scenarist filma 12 godina ropstva John Ridley u članku u Los Angeles Timesu pozvao HBO Max da povuče film iz ponude jer, kako je rekao, romantizira strahote ropstva i glorificira predratni način života na američkom jugu. Film će navodno biti vraćen nakon što dobije uvod u kojem će ugledni afroamerički profesor objasniti povijesni kontekst klasika.

Da apsurd bude veći, riječ je o prvom filmu za koji je neka afroamerička glumica dobila Oscar (Hattie McDaniel za ulogu služavke).

Posljedice tog cenzorskog čina protiv filmskog remek-djela mogu biti dalekosežne. Možemo li nakon ovoga očekivati skidanje s programa većine vesterna i svih drugih filmova koji se ne uklapaju u današnje kriterije? Slijedi li izbacivanje nepoćudnih knjiga iz knjižara i knjižnica? Ta retroaktivna politička korektnost uskratila bi današnjim generacijama pristup velikom broju klasičnih djela američke i svjetske kinematografije.

Dalibor Matanić pokazao je vrhunac svog redateljskog umijeća trima sezonama serije Novine. Sve je u toj seriji istodobno i prepoznatljivo hrvatsko, ali i globalno, što je potvrdio i Netflix otkupivši seriju za svoj globalni streaming-servis. Posebnu pohvalu zaslužuje sjajan izbor atraktivnih riječkih lokacija, odlična kamera, intrigantan scenarij, dinamična montaža, besprijekoran casting i vrhunske glumačke interpretacije. 

Platforma za kratki hrvatski film –

Odličan projekt umjetničke organizacije Zagreb Film festival koji kao da je predvidio vrijeme izolacije, Croatian.film nudi besplatan pregled i uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni) i žanrova. U sklopu platforme uz filmove se nalaze i drugi srodni sadržaji poput baze podataka filmova, baze podataka filmskih profesionalaca i produkcija, vijesti, kolumni, ali i mogućnosti prijave i komentiranja sadržaja te online prijave kratkih filmova za nositelje autorskih i distributerskih prava. Platforma je dvojezična: svi tekstovi i informacije prevode se na engleski jezik, a svi filmovi imaju i engleske titlove čime se povećava vidljivost hrvatskoga kratkog filma u inozemstvu.

U situaciji kad su multipleksi zatvoreni, a filmove prikazuju samo dvije zagrebačke kinodvorane, pravo osvježenje nudi Ljetna pozornica Tuškanac, obnovljena i ponovno otvorena 2014. Gledanje filmova  u toplim ljetima na otvorenom u tuškanačkoj šumi poseban je doživljaj, a nedavno uređen prostor u podnožju upotpunjuje atmosferu. Pravi je to biser u ljetnoj kulturnoj ponudi Zagreba.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak