Vijenac 686

Glazba

IZDVAJA

Miljenko Jelača

Za tri tjedna trebale bi početi 71. Dubrovačke ljetne igre prema revidiranom programu u odnosu na onaj predstavljen na Kandeloru, zbog pandemije.

Dubrovačke ljetne igre će biti otvorene u petak10. srpnja  u režiji Marine Pejnović i to u staroj gradskoj luci. Tom prilikom Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo.

Dramski program 71. Igara donosi premijerne izvedbe Držićeve Grižule u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti.

Dubrovnik (raz)otkriven radni je naslov peripatetičke predstave koja se sadržajno bazira na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika, a glavni će se prizori odvijati na tri lokacije. Režiju potpisuje Dora Ruždjak Podolski u suradnji s Marinom Pejnović, dok je dramaturg i autor predloška Hrvoje Ivanković, spajajući na predstavi niz umjetnika koji su dugogodišnjim djelovanjem ispisali povijest festivala kao i mladih samostalnih umjetnika kojima Igre daju vidljivost i podršku. Mara i Kata, naziv je projekta inspirirana lgendarnom emisijom HR Radio Dubrovnika na posjedu kod kundurica.

n HRT U DOBA KORONE –

Zadovoljavajuće stanje s pandemijom korone u Hrvatskoj valja pripisati najmanje trima adresama. Discipliniranom ponašanju stanovnika, jasnim pojašnjenjima najzaslužnijih –stručnjaka i njihovim svakodnevnim komuniciranjem s javnošću, te prinosom javnog radijskog i televizijskog servisa. Počinjem radijem kao informativno najdostupnijim, koji ovako organizacijski datira još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, a u svakom trenutku povezuje Republiku Hrvatsku od Pule do Dubrovnika, a od kontinentalnog dijela još i Osijek, čemu (regionalno i geografski) nedostaje u istom sustavu još Varaždin i eventualno Sisak.


Taj organizacijski sustav značajan je ponajprije u kriznim vremenima.

Televizijsko povezivanje hrvatskih gradova ostvaruje se na 4. mreži repriziranjem dijelova županijskih panorama pa gledatelji širom Lijepe naše imaju uvid u hrvatske aktualnosti. Tijekom dana glazbeni prilozi i u radijskom i u TV-programu imaju ulogu spone za ugodno slušanje. Televizijsko emitiranje pa i repriza zabavnoglazbenih emisija A strane ima smisla jer se gledaju emisije koje mnogi rado pogledaju i više puta. Navodim te emisije kao vrhunac lakoglazbene TV-produkcije.      

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak