Vijenac 686

Književnost

IZDVAJA

Lada Žigo Španić

• Nikola Đuretić, Knjiga opasnih pripovijesti Izd. Studio moderna i
Nikola Đuretić, Zagreb, 2019.

­Nikola Đuretić autor je s brojnim nagradama, no nije medijski razvikan pisac, nego ugledan, pa „traje“ kroz vrijeme. Njegovo posljednje djelo Knjiga opasnih pripovijesti sinteza je dokumentarizma, političkog trilera i literature, ali nije pisana kao zabavno, nego kao ozbiljno štivo temeljeno na stvarnim podacima koje je autor prikupljao kao novinar BBC-a. Ova knjiga, puna uzbudljivih fabula i likova, pripovijeda o misterioznim smrtima i nestancima u režiji političke mafije, koja vodi svijet iza kulisa, dok je demokracija stoljetna hipnoza za narod.

Tako ćemo pročitati razne tajne, još od Prvoga svjetskog rata, koje nisu nikada odgonetnute. Đuretićeve priče nisu u stilu klasičnoga detektivskog krimića u kojem se preciznom istragom dolazi do istine. Krimići iz visoke politike uvijek ostaju nerazjašnjeni, u osinjem gnijezdu korumpiranih političara, špijuna, laži i medijskih laži. Autor je napete priče opisao književnim stilom, pa bi knjiga bila jednako uzbudljiva i da je fikcija, a ne stvarnost, koje nikada nismo dokraja svjesni.

• Boris Domagoj ­Biletić, Istarsko troknjižje Izd. Hrvatska
sveučilišna naklada, Zagreb, 2019.
­

Boris Domagoj Biletić dobitnik je brojnih književnih priznanja i vodeće ime književne Istre po brojnim književnim i publicističkim angažmanima. Njegovo Istarsko troknjižje možemo nazvati istarskom Biblijom – brojnim studijama Biletić daje široku panoramu istarske povijesti, književnosti i jezika te mnoge portrete autora koji su dali veliki doprinos istarskoj književnosti (Antun Kalac, Mate Balota, Zvane Črnja, Drago Gervais…).

Ovim troknjižjem konačno se rješavaju svi prijepori između Istre kao pokrajine i matične zemlje. Biletićevo djelo vrijedan je dar i istarskoj i nacionalnoj književnosti. Knjige su objavljene ovim redom: Vodeća imena 20. stoljeća; Značajnici i teme 19. i 20. stoljeća; (Nad)zavičajne vrijednosti, 1984–2019. Recenzenti su Josip Bratulić, Valnea Delbianco i Aldo Kliman.

• Dunja Detoni Dujmić, Nebeski grafiti – izabrane glose i pjevanja Izd. Studio moderna i
Nikola Đuretić, Zagreb, 2019.

Dunja Detoni Dujmić autorica je široka opusa i dobitnica brojnih nagrada za poeziju, proučavanje novije hrvatske književnosti i leksikografski rad. U knjizi Nebeski grafiti njezine pjesme već grafičkim oblikom (mijenjanjem margina, iskakanjem i uvlačenjem stihova) sugeriraju „nered“ kao glavnu autoričinu preokupaciju – čitav je svijet kaotičan, alogičan, pa eto, čak su se i stihovi u sveopćem ludilu ispremiješali, izgubili „kalup“, klasični vizualni sklad.

Poezija Dunje Detoni Dujmić može se doživjeti kao vrhunac pjesničkoga nadrealizma – u njoj su izvrsnom kombinatorikom riječi, slika i mašte ispremiješani ljudi, stvari i pojave kako bi se dočarala paranoidna civilizacija, obezglavljena. Po leksičkom bogatstvu i slikovitosti njezina se vrhunska poezija može ponegdje usporediti i s nadrealističkim slikarstvom, na granici tragedije i farse. 

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak