Vijenac 686

Film

Uz sudjelovanje u konkurenciji međunarodnoga festivala kratkometražnog filma ShortFest, 16–22. lipnja

Hrvatski aduti u Palm Springsu

Josip Grozdanić

U natjecateljskim programima međunarodnog festivala kratkometražnog filma ShortFest, koji se od 16. do 22. lipnja po 26. put održava u kalifornijskom Palm Springsu, bit će prikazana i dva hrvatska filma. Riječ je o igranom kratkišu Njemački inat scenaristice i redateljice Silve Ćapin, ostvarenju koje je svjetsku premijeru doživjelo na 31. filmskom festivalu u Trstu u siječnju ove godine, te o animiranom filmu Toomas ispod doline divljih vukova autorice Chintis Lundgren, djelu koje je premijerno prikazano u natjecateljskom programu prošlogodišnjeg festivala u Annecyju, nakon čega je u rujnu uvršteno u konkurenciju kratkometražnih filmova Short Cuts na festivalu u Torontu. Festival ShortFest manifestacija je koja se održava svakog lipnja, a osim što je posrijedi odvjetak uglednoga međunarodnog filmskog festivala Palm Springs čiji je termin u siječnju, riječ je i o najvećem festivalu kratkometražnih filmova u Sjedinjenim Državama.


Njemački inat
odigrava se tijekom ljeta na jednom jadranskom otoku, a protagonisti su turisti iz različitih država

Festival traje tjedan dana, u konkurenciji bude prikazano više od 350 filmova kratkog metra iz svih krajeva svijeta, a u normalnim okolnostima, odnosno onima koje nisu kao ove godine uvjetovane pandemijom virusa COVID-19, filmovi se prikazuju pred publikom, dok će se ove godine prikazivati online. ShortFest je bitan i u komercijalnom smislu, jer na njemu svake godine više od tri tisuće filmova dobije priliku za promociju i za proboj na međunarodna tržišta.

Isto tako, svake se godine tijekom festivala organizira bogat trodnevni program u sklopu kojeg se održavaju seminari, majstorske radionice, panel-diskusije i okrugli stolovi s uglednim sudionicima i gostima iz svih segmenata filmske industrije. Tijekom protekla četvrt stoljeća, koliko se ShortFest u kontinuitetu održava, na festivalu je prikazano više od stotinu kratkometražnih filmova koji su osvojili nominacije za Oscar, a u nekoliko slučajeva i bili nagrađeni.

Autorica kratkometražnog igranog filma Njemački inat Silva Ćapin nije nepoznata našim gledateljima, jer je među ostalim riječ o scenaristici i redateljici kratkoga filma Priče iz bijele sobe, za ulogu u kojem je Vinko Kraljević na 25. Danima hrvatskog filma nagrađen kao najbolji glumac. Silva Ćapin je i autorica zanimljivoga dokumentarca Viktorija, svojedobno prikazana na ZagrebDoxu, a vrijedi spomenuti i da se na Trećem programu Hrvatskog radija okušala kao dramatičarka, scenaristica i redateljica radiodrama.

Njezin novi film odigrava se tijekom ljeta na jednom jadranskom otoku, a protagonisti su turisti iz različitih država, Nijemci, Talijani, Mađari i dakako Hrvati, koji pokušavaju optimalno iskoristiti svaki trenutak skupo plaćena boravka na destinaciji. Tu su jedna majka i njezin stariji sin, dvije zagrebačke gospođe i njihov pas, bučni Talijani i raspoloženi Mađari, hiroviti bračni par te pretila Njemica koja će iznenada preminuti te tako poremetiti priželjkivani idilični odmor svih ostalih. Iz navedenoga se može pretpostaviti da je riječ o satirično intoniranoj minijaturi u kojoj se, s osloncem na crni humor i tipizaciju likova s obzirom na njihove nacionalne pripadnosti, autorica poigrava pojedinačnim i nacionalnim identitetima i stereotipima. Prikazivanjem na ShortFestu Njemački inat doživjet će sjevernoameričku premijeru, a tijekom trajanja festivala i našim će gledateljima biti dostupan za besplatni streaming.

Na isti će se način tijekom održavanja ShortFesta moći pogledati i crtić Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren, među ostalim autorice i hvaljenih i nagrađivanih animiranih filmova Život s Hermanom H. Rottom (najbolji film u natjecanju hrvatskog filma na Animafestu 2015, najbolji kratkometražni film u Motovunu iste godine) i Manivald (također najbolji film u natjecanju hrvatskog filma na Animafestu 2017). Lundgrenova je podrijetlom Estonka, dijelom živi i stvara i u Hrvatskoj, tako da je riječ o estonsko-hrvatskoj animatorici i redateljici, a njezini filmovi nastaju tehnikom crtanja na papiru.

Protagonisti njezinih filmova uvijek su životinje – u Životu s Hermanom H. Rottom riječ je o neurednom i neodgovornom štakoru, u filmu Manivald o majci lisici koja se pred ljubomornim sinom upušta u vezu s naočitim vukom – pa je tako i protagonist njezina novog filma Toomas vuk. No on je vuk koji ima obitelj i koji se nakon gubitka posla nađe na prekretnici te je, da bi prehranio obitelj, prisiljen potajno početi raditi kao žigolo. Istodobno, i njegova supruga Viivi krije tajnu, jer također potajno sudjeluje na skupom seminaru na kojem se žene (ili ženke) uči kako da budu što snažnije i čvršće, a u sklopu obuke one muče, šibanjem zlostavljaju, muške robove.

S obzirom na prethodna ostvarenja Chintis Lundgren, može se pretpostaviti da je i ovaj film šarmantna, jednostavna i na prvi pogled benigna priča, koja bi se ipak na drugi pogled, slično Životu s Hermanom H. Rottom i Manivaldu, mogla pokazati provokativnom, osobito za idejne standarde domaće animacije. I od filma Toomas ispod doline divljih vukova mogu se očekivati duhovitost i ležernost, kao i dosta zgodnih detalja te zanimljivih, a možda i oštroumnih opservacija o ljudskoj prirodi. Sve navedeno ukazuje na to da taj film, kao ni Njemački inat, ljubitelji domaćeg kratkog metra i animacije ne bi smjeli propustiti tijekom održavanja ShortFesta.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak