Vijenac 686

Matica hrvatska

Uz 7. svetonedeljski ciklus koncerata klasične glazbe, 31. V.

Glazbeni kaleidoskop

Martina Mičija Palić

Sedma sezona ciklusa koncerata klasične glazbe Ogranka MH u Svetoj Nedelji nastavljena je nastupom uvaženih glazbenika, trubača Marina Zokića i Igora Mrnjavčića te jednog od naših ponajboljih orguljaša,  Edmunda Borića Andlera.  Nakon obustavljanja svih manifestacija Ogranka zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, u proteklom se razdoblju simbolično, online aktivnostima, prisjećalo projekata ostvarenih u proteklim godina djelovanja Ogranka. No zahvaljujući novonastalim okolnostima nastavila se koncertna sezona nastupom uživo uz objavljivanje videosnimke online. 


Orguljaš Edmund Borić Andler, trubači Marin Zokić i Igor Mrnjavčić

Stoga je 31. svibnja u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca (župa Bestovje-Novaki-Rakitje) održan koncert komorne glazbe. Posebno je zanimljiva činjenica da je među izvođačima koncerta bio i orguljaš Edmund Andler Borić, koji je nastupao u ciklusu na prvom koncertu u povodu otvaranja, a sada se, sedam godina poslije, predstavio svetonedeljskoj publici s trubačima Marinom Zokićem i Igorom Mrnjavčićem. Gosti su prezentirati djela A. Vivaldija, J. S. Bacha, J. Clarka, F. Lučića, H. A. Stamma i D. Bobića, ostvarujući svojevrsni stilski kaleidoskop izvođenjem skladbi nastalih u razdoblju baroka pa sukcesivno do stilskih izričaja suvremenih skladatelja.

Prvi put u koncertnom ciklusu Ogranka nastupili su trubači, a vrlo zanimljiv program ovoga koncerta, uz dominantan solistički nastup Edmunda Andlera Borića, obuhvatio je i efektna djela za jednu (Clark), odnosno dvije trube uz orgulje (Vivaldi). Glazbenici su na program uvrstili i djela hrvatskih skladatelja; orguljsku Sonatu u C-duru Anonimusa iz 18. stoljeća te virtuoznu i tehnički zahtjevnu Toccatu u F-duru Franje Lučića, a kao svojevrsna kruna završnice koncerta posebno je zapažena sjajna Ave Maria skladatelja Davora Bobića.

S obzirom na ograničen broj publike koja je mogla prisustvovati koncertu, cjelokupna je snimka objavljena na kanalu YouTube OMH u Svetoj Nedelji. Posebno je zadovoljstvo bilo među uzvanicima koncerta vidjeti i predsjednika Matice hrvatske prof. emeritusa Stipu Boticu, kao i zamjenika župana Zagrebačke županije, gospodina Hrvoja Frankića. Koncert su organizirali OMH u Svetoj Nedelji i Župa Bl. Alojzija Stepinca (Bestovje-Novaki-Rakitje), a ostvaren je zahvaljujući potpori Grada Svete Nedelje i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak