Vijenac 686

Film

KINO METROPOLIS PONOVNO OTVORENO ZA POSJETITELJE

Filmovi za svačiji ukus

Tomislav Čegir

Među kinima koja su nakon završetka epidemije COVID-19 ponovo otvorena posjetiocima ističe se svakako i zagrebačko kino Metropolis. Kao dio Muzeja suvremene umjetnosti to će kino uskoro obilježiti i desetu godišnjicu. Naime, otvoreno je 2. rujna 2010. u dvorani Gorgona MSU-a premijerom američke drame Samac (2009) Toma Forda i od tada kontinuirano radi. Programska je politika kina jasno profilirana, jer se izborom naslova posve odmiče od filmova srednje struje, visoko proračunskih djela, blockbustera i ostalih populističkih djela.


Kino Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti obilježava 10. godišnjicu / Snimio Domagoj Blažević / izvor Kino Metropolis

U glavnome se programu, dapače, prikazuju europski, američki nezavisni i svjetski igrani filmovi pristigli s repertoara europskih art-kina, kao i s najprestižnijih svjetskih filmskih festivala poput Cannesa, Venecije, Berlina, Karlovih Vara. Program Metropolis realizira u suradnji s Kulturnim klubom iz Zagreba, a voditelj mu je filmski kritičar Zlatko Vidačković, svojedobno urednik ovoga časopisa. Jasan je programski cilj izborom kvalitetnih filmskih naslova umjetničke vrijednosti proširiti domaći kinorepertoar, učiniti ga raskošnijim i obogatiti ga. Kako se taj cilj neprestano ostvaruje, nije upitan napredak Kina Metropolis, u čijem se programu kao uvod u dugometražne igrane filmove često prikazuju i hrvatski kratki igrani filmovi. Tako se omogućuje i šira dostupnost ostvarenja mladih autora ili pak djela koja se inače ne nalaze u kinodistribuciji. Raspon se dostupnih programa proširuje i dječjim, koji prikazuje probrane hrvatske, europske i nezavisne svjetske igrane i animirane filmove namijenjene tom uzrastu.

Dvorana Gorgona u kojoj se prikazuju filmovi s 233 mjesta opremljena je i prikladnom projekcijskom opremom sastavljenom od 35-milimetarskog projektora, 2K-digitalnog projektora, titl-projektora te s Dolby-ozvučenjem. Ugodno je to mjesto za posjetitelje, koji ovih dana mogu pogledati nekoliko filmskih naslova, po dva u danu. Tako 18. lipnja Kino Metropolis u 18 sati prikazuje srpsku kriminalističku komediju s elementima komedije 4 ruže (2019) redatelja i suscenarista Vasilija Nikitovića o provincijalcu koji dolazi u Beograd da bi uživao u noćnom životu, ali se zaplete u kriminalni milje. Mozaičke mreže likova, intenzivan i pamtljive glazbe, žanrovski je odraz kriminalnih strana noćnih zbivanja. Istoga dana u 20:10 sati na programu je francuska romantična drama Portret djevojke u plamenu (2019) redateljice i scenaristice Céline Sciamma. Hvaljen, nominiran i nagrađivan film priče smještene u 18. stoljeće o istospolnoj ljubavi slikarice i djevojke koja nakon izlaska iz samostana stupa u prisilan brak. Prikaz represije nad ženama i pokušaja emancipacije, taj je film promišljen odraz položaja žena u prošlosti. Idućega dana uz besplatan ulaz prikazuje se hrvatski animirani serijal Profesor Baltazar: Alfred noćni čuvar, koji ovom prigodom okuplja šest epizoda toga sjajnoga serijala nastala između 1967. i 1978. kao svjež podsjetnik na filmsku prošlost ili kao uvodnik u njezino otkrivanje. U 19:45 prikazuje se južnokorejski film Parazit (2019) Bong Joon-hoa, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu i Oscarima, ostvarenje koje jasno pokazuje klasne razlike suvremenoga društva, pokušaje njihovih nadvladavanja, ali i sukobe. Naposljetku, filmovi se 20. lipnja mogu gledati u sklopu programa MSU Saturday Night Film Fever, koji uključuje i izložbu Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma. U 18 sati prikazuje se švedski animirani film Gordon i Paddy (2027) Linde Hamback, šarmantno restrukturiranje kriminalističkoga žanra, te u 19:30 čileanska plesna drama Ema (2019) Pabla Larraina o braku plesačice i koreografa koji tone u krizu nakon što sina daju na posvajanje, još jedno vrsno ostvarenje znamenitoga filmskoga autora.

Naposljetku, nužno je napomenuti da je Kino Metropolis od siječnja 2013. ujedno član lanca Europa cinemas kao predvodnik male skupine od šest hrvatskih kina, skupine što ju sačinjavaju Art- kino Grič i Ljetno kino Tuškanac u Zagrebu, Kino Novska, kino POU Daruvar te Kinoteka Zlatna vrata u Splitu. Važnost Kina Metropolis zasigurno nadilazi filmske okvire kao hrvatski odgovor i prilog svjetskim kulturnim i umjetničkim postignućima.

Vijenac 686

686 - 18. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak