Vijenac 685

Kazalište

In memoriam: Norman Dixon (1926–2020)

Odlazak plesača i koreografa svjetskoga glasa

Jelena Savić

Britanski koreograf Norman Dixon preminuo je 28. svibnja u Zagrebu, u dobi od 94 godine. Sjajni plesač i koreograf veliki je dio bogate karijere ostvario u Hrvatskoj, gdje je realizirao brojne predstave.

Dixon se školovao u baletnoj školi baleta Sadler’s Wells i u Baletnoj školi Rambert, kod glasovite pedagoginje Marie Rambert, navodi se u Oxfordskom baletnom rječniku. Postavši vodeći plesač Baleta Rambert, tumačio je sve glavne klasične uloge, kao i moderni repertoar. Za karijeru slobodnoga koreografa u Londonu odlučio se početkom šezdesetih godina 20. stoljeća te je ubrzo otišao ostvariti je u inozemstvo.


Norman Dixon

Prve koreografije osmislio je za Ballet Club, koji je izvodio predstave u malim kazalištima West Enda. Za vlastitu trupu Ballet Venture (Baletni pothvat) objedinio ih je 1960, te prikazivao u predstavama u Theatre-in-the-round, na pozornici na kojoj je publika sjedila uokolo sa sve četiri strane. Originalnošću i snagom koreografskih rješenja vrlo je brzo zaslužio pažnju javnosti.


Scena iz posljednje premijere Vragolaste djevojke u HNK-u Split 2016. godine / Izvor: HNK Split

Dixon je u bogatoj karijeri režirao brojne operete, opere i mjuzikle. Svijet baleta zadužio je i kao osnivač Portugalskog eksperimentalnog baleta, nastalog u okviru Gulbenkianove zaklade u Lisabonu. Nagradu britanskog umjetničkog savjeta, prvu nagradu u povijesti engleskog baleta, dobio je 1966. Radio je kao koreograf Nacionalne opere u Walesu, ravnatelj Gradskog baleta u Santiagu u Čileu, zatim Urugvajskoga nacionalnog baleta u Montevideu te Baleta u St. Pöltenu u Austriji. Kao koreograf, u Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju  donio je 1967. popularni balet Vragolasta djevojka.

Djelovao je kao šef Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci od 1977. do 1986, gdje je postavio i hrvatsku praizvedbu baleta Silfida. Pri trećoj postavi Vragolaste djevojke u Rijeci 1999. godine obilježio je 50. obljetnicu umjetničkog rada, a Nagradu Grada Rijeke primio je 2000.

U Zagrebu je živio od 2004. godine. U zagrebačkom HNK-u  postavio je Vragolastu djevojku 1972. i Silfidu 2005, a u splitskome je HNK-u postavio Vragolastu djevojku 1988. Posljednju Dixonovu premijeru, Vragolastu djevojku L. J. F. Hérolda, publika je vidjela u veljači 2016, kada ju je izveo Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. Njegovu koreografiju tada je na scenu prenio Dinko Bogdanić.

Vijenac 685

685 - 4. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak