Vijenac 685

Druga stranica

Predstavljene nove potpore i natječaji Ministarstva kulture

Mjere za oživljavanje kulture

GEA VLAHOVIĆ

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je 28. svibnja paket mjera usmjerenih na poticanje i ponovno pokretanje kulturnog života te reanimaciju proizvodnje i distribucije kulturnih i umjetničkih sadržaja zbog popuštanja kriznih restrikcija. Na brifingu novinara u Ministarstvu kulture ministrica je istaknula kako je Hrvatska, zahvaljujući povoljnoj epidemiološkoj situaciji, jedna od prvih europskih država koje su počele otvarati svoj kulturni sektor. „Prilagodba novim okolnostima dovodi nas u situaciju promišljanja kako će se kulturni život sada dalje odvijati s obzirom na povećane troškove, smanjena sredstva i manju mogućnost prihodovanja od ulaznica“, kazala je Nina Obuljen Koržinek.


Ministarstvo kulture unatoč krizi nije smanjivalo sredstva

Stoga će, kako je rekla, poseban naglasak strategije izlaska iz krize biti na angažmanu hrvatskih umjetnika i kulturnih djelatnika koji su u krizi ostali bez prihoda. Kao prvi najvažniji projekt drugoga paketa mjera usmjerenih na potporu i reaktivaciju kulturne proizvodnje i aktivnosti ministrica je izdvojila 25 milijuna kuna vrijedan novi natječaj Umjetnost i kultura online, objavljen 18. svibnja i osiguran iz Europskog socijalnog fonda, a namijenjen financiranju online umjetničkih i kulturnih aktivnosti, kojim će se honorirati umjetnici koji nisu mogli – ili neće moći neko dulje vrijeme – doprijeti do svoje publike.

Važan dio novog paketa mjera jest i Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020, raspisan 28. svibnja na rok od 30 dana, posebno usmjeren na aktivnosti prilagodbe poslovnih modela proizvodnje, distribucije, dostupnosti i pristupa kulturno-umjetničkim sadržajima, kojima produkcijski troškovi rastu zbog restrikcija vezanih uz sprečavanje širenja koronavirusa. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti, a ukupni iznos sredstava je osam milijuna kuna.

Nadalje, osigurano je i tri milijuna kuna dodatnih sredstava za dofinanciranje filmova koji mogu odmah krenuti u snimanje putem Hrvatskog audiovizualnog centra, kako bi mogli pokriti dodatni trošak provedbe preporuka HZJZ-a. Ministarstvo je također u procesu donošenja Programa dodjele državnih potpora i osiguranja sufinanciranja niskokamatnih kredita za poduzetnike u kulturi i kreativnim industrijama kojima je poslovanje teško pogođeno posljedicama pandemije. Kao još jednu važnu mjeru o kojoj se raspravlja ministrica je izdvojila moguće produljenje mjera potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se ponajprije izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti. Također, kako je rekla, u tijeku su i konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture, „kako bi se oni programi koji se nisu mogli realizirati – ili nisu mogli u vremenu ili opsegu u kojem su odobreni – sad mogli početi koristiti. „Tu naglasak, naravno, stavljamo na angažman hrvatskih umjetnika, tako da će svi veliki festivali i manifestacije ove godine iskoristiti odobrena sredstva Ministarstva kulture da bi angažirali sve one umjetnike koji zbog ove situacije nisu mogli raditi“, kazala je Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je naglasila da njezino ministarstvo unatoč krizi nije smanjivalo programska sredstva, a poseban naglasak u krizi je stavljen na samostalne umjetnike. Za pomoć nezavisnim profesionalcima koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna uspostavljen je poseban dvadeset milijuna kuna vrijedan fond za isplatu jednokratnih naknada, koje bi, kako je rekla ministrica, trebale iznositi najmanje pet tisuća kuna, ovisno o broju umjetnika.

Vijenac 685

685 - 4. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak