Vijenac 685

Glazba

IZDVAJA Tamara JURKIĆ SVIBEN

• Koncert u mraku u varaždinskom HNK-u –

U petak, 29. svibnja u 21 sat, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu, već tradicionalno, uz potporu Ministarstva kulture RH, kao svjetleća nada u tami svih nedaća, dogodio se Koncert u mraku na kojem su sopranistica Jelena Štefanić, mezzosopranistica Sofija Cingula te glumac Vojin Perić uz umjetničku suradnju pijanistice Ivane Godec Vinceković i gitarista Darka Rušeca izveli vokalnu liriku skladatelja koji su potkraj života izgubili vid.

Baš kao što su skladatelji Ivan Padovec, Antonio Smareglia, Ivan pl. Zajc i Josip Hatze ostali u mraku, ali nisu odustali od umjetnosti zvuka, glumac Vojin Perić u svome Kazalištu slijepih i slabovidnih Novi život stvara predstave iz mraka, gdje publici, s kolegama glazbenicima, slušateljima pruža glazbu i stih lišene optičkih podražaja. Kako bi se koncert održao među prvim koncertima u „novom normalnom“ okruženju, umjetnici su dobili izdašnu potporu lokalne farmaceutske tvrtke Biovitalis. Više o programu na mrežnim stranicama HNK u Varaždinu.

• Zrin festival 2020, 30. svibnja do 13. lipnja –

Unatoč mnogim preprekama organizatori Zrin festivala na čelu s muzikologinjom Valentinom Badanjak-Pintarić i ove su nam godine pripremili glazbene avanture u autentičnom ambijentu staroga grada Zrina.

U netaknutoj prirodi, u ljepoti mira uspavane povijesti, u blizini izvorskih voda možete u Banovini upiti snažnu glazbeno ljekovitu kapsulu povijesti, mira u duši i pomirenja s okolinom. Multimedijalni Zrin festival otvoren je na Dan državnosti 30. svibnja koncertom ansambla Acoustic Project na srednjovjekovnoj utvrdi Zrin, gdje se rodio Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali dvjesto godina. Festival se nastavlja u novoizgrađenoj kamenoj crkvi u Gorama, gdje nastupa uigran duo Laura Vadjon i Pavao Mašić (violina i čembalo). Na Perlinskom brijegu u Gornjem Viduševcu u župnoj crkvi sv. Franje nastupit će Ansambl Antifonus. Koncertom ansambla četiri čembalista Progressive plectra u crkvi Pohoda BDM u Topuskom, organizatori ukazuju na mogućnosti koje nudi spoj lječilišnog turizma i kulture. Festival se zaključuje koncertom ansambla Acoustic u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću. Sve informacije o datumima kao i snimke koncerata dostupne su namrežnim stranicama Croatia.hr/Događanja.

• Boris Leiner, Sve bio je ritam

Glazba i glazbena kultura obuhvaćaju vrlo širok raspon glazbenih pojava.

Glazba živi i postoji ako je slušamo i čujemo. Ovaj put biram, za dušu, knjigu autobiografskih zapisa Borisa Leinera u izdanju Sandorfa, koji sadrže dosad neispričane priče o velikanima domaćeg rocka (Johnny Štulić, Darko Rundek, Josipa Lisac i mnogi drugi), ispisane autentičnim, duhovitim stilom koji otkriva naličje života poznatih i slavnih, ali i priče o predanosti umjetnosti, preskakanju barijera i pomicanju granica. Izdanje je dostupno na Rockmark.hr

Vijenac 685

685 - 4. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak