Vijenac 685

Likovna umjetnost

IZDVAJA LIKOVNU UMJETNOST

Vanja Babić


 


 

• OVOLJETNI KATAMARAN ART –

Svakoga ljeta, već nekoliko godina zaredom, Galerija umjetnina u Splitu i Galerija Kravata iz Jelse na Hvaru organiziraju nadasve zanimljiv i simpatičan projekt nazvan Katamaran art.

Ideja je da nekoliko različitih kustosa postavi i predgovorom poprati isto toliko – najčešće se radilo o njih tri – izložbi različitih suvremenih autora. Svaka izložba održava se tijekom ljeta u objema institucijama, a umjetnici, kustosi i umjetnine od Splita do Jelse i obratno putuju redovitom linijom katamarana, odakle onda dolazi i naziv cjelokupna projekta, koji na kraju biva objedinjen i u zajedničkom katalogu. Inicijatori i koordinatori Katamaran arta su Božo Majstorović iz Galerije umjetnina i Marija Plenković iz Galerije Kravata, a za ovogodišnje ljetne mjesece upravo su najavili čak četiri izložbe, koje će biti labavo povezane zajedničkom temom brodova odnosno plovidbom. Riječ je o radovima fotografa Ivana Posavca, slikarice i crtačice Nine Ivančić, skulptora i grafičara Vaska Lipovca te skulptora, crtača i slikara Jurja Dobrovića, dakle odreda imena koja nam jamče kvalitetan program.

• IZLOŽBA SANDRE STERLE U GALERIJI BAČVA HDLU-a –

U Galeriji Bačva koja djeluje u sklopu HDLU-a može se pogledati izložba multimedijalne umjetnice Sandre Sterle pod naslovom Razlomljeni film. U njezinu najnovijem radu činjenice se miješaju s fikcijom, a sve na osnovi autoričina osobnog arhiva.

Emocije se suprotstavljaju bezosjećajnosti i sveopćoj kontroliranosti digitalne ere u kojoj trenutno živimo, i to na način da autorica nastoji dekonstruirati koncept nadziranja postupkom protunadziranja. Može li takvo postupanje rezultirati poetskim učincima? Možda zvuči neobično, ali u slučaju Sandre Sterle itekako može. Riječ je o autorici koja nadasve uspješno usklađuje različita proturječja i naizgled nespojive kontraste u intrigantne cjeline, koje će strpljivije i zahtjevnije promatrače nužno natjerati na razmišljanje.

• IZLOŽBA WILHELMA LEIBLA U BEČKOJ ALBERTINI

– Wilhelm ­Leibl­ (1844–1900) zacijelo je jedan od najvažnijih predstavnika realizma u europskom i svjetskom slikarstvu. Na beskompromisan je način slikao autentične portrete ljudskih bića, pritom ne ustrajavajući na njihovoj ljepoti već ponajprije uvjerljivosti.

Riječ je o odlično izbalansiranoj izložbi nakon koje će svi zainteresirani zacijelo steći poneku novu spoznaju o slikaru koji je u svojim slikama na začudan način uspijevao usuglasiti neke od aspekata stvaralaštva Courbeta, Maneta i Van Gogha. Albertina je Leiblova djela osim iz Austrije uspjela posuditi i iz različitih kolekcija u Njemačkoj, Madžarskoj, Češkoj, Švicarskoj i Sjedinjenim Državama, što već samo po sebi govori o ozbiljnosti opsegom nevelike, ali u edukativnom smislu itekako uspjele i stručno postavljene izložbe.

Vijenac 685

685 - 4. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak