Vijenac 685

Film

IZDVAJA Janko Heidl

• Međunarodni festival kratkog filma Korona

Od 10. do 25. svibnja održan je Corona Short Film Festival / Korona – festival kratkog filma, međunarodni online program sa slikopisima trajanja do pet minuta, svih vrsta i rodova, nastalima u vrijeme karantene uzrokovane pandemijom koronavirusa i tematski vezanima uz nju.

Podnaslovljen kao međunarodni pandemijski samoizolacijski festival kratkog filma, uz napomenu organizatora da se nadaju da je prvo izdanje i posljednje, festival je prikazao trideset pet filmova iz devetnaest zemalja (od 1250 prijavljenih radova iz cijeloga svijeta), među kojima i tri hrvatska. Dokumentarno-eksperimentalna Osoba Sunčice Ane Veldić nagrađena je i jednom od četiri nagrade, Posebnim priznanjem žirija. Razmjerno karakteristično za u nas već razmjerno uglednu i nagrađivanu autoricu osebujnih kratkih filmova što se redovito poigravaju s eksperimentalnim, Osoba šarmira iskošenim (crnim) humorom te osvaja jednostavnošću i minimalizmom. Nastao spontano, neplanirano, za isprobavanja kamere i tonske opreme tijekom karantenske šetnje obalom, jedan je to od onih filmova koji izgledaju kao da ih je mogao ostvariti svatko. Doista i jest, samo da se dosjetio, prepoznao mogućnost filma ni iz čega te umio zamisao pretvoriti u djelo. A baš u tomu i jest štos, zar ne? Slična zaigrana prštavost izbija i iz ostalih nagrađenih filmova, uzoritih primjera nadahnute amaterske vedrine u najboljem smislu tog pojma. Sve filmove i nadalje se može besplatno gledati na portalu festivala.

• Velid Đekić u riječkom Art-kinu –

S prvim danom lipnja riječko Art-kino otvorilo je svoju ljetnu rezidenciju u dvorištu samostana Gospe Lurdske.

Pritom je, uz gostovanje autora, riječkog publicista Velida Đekića, predstavljena knjiga Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka, u izdanju Art-kina i posvećena istom kinu, a objavljena u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

• Pavle Levi, Nefiltrirane kino-misli u doba pandemije –

Američko-srpski filmolog Pavle Levi, profesor na kalifornijskom sveučilištu Stanford, tijekom travnja napisao je kratku knjigu Nefiltrirane kino-misli u doba pandemije, a već u svibnju, prevedena s engleskog, postala je digitalno dostupna na mrežnoj adresi www.mi2.hr, u izdanju zagrebačkog Multimedijalnog instituta.

U zanimljivom djelu filmozofske naravi Levi nastoji bolje razumjeti neke od aspekata sadašnjega trenutka zaustavljenog svijeta kroz prizmu triju klasičnih distopijskih filmova iz sedamdesetih godina: Zeleno sunce, Čovjek omega i Loganov bijeg.

Vijenac 685

685 - 4. lipnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak