Vijenac 684

Kazalište

Uz pokretanje male dramske biblioteke Teatra &TD

Nov poticaj za dramske pisce svih naraštaja

Piše Mira Muhoberac

Mala dramska biblioteka Teatra &TD dobrodošla je izdavačka i teatarska novost za hrvatske dramske pisce, koji uživaju velik ugled i u europskim i u izvaneuropskim zemljama, a moći će ih čitati i šira kazališna i čitateljska publika i budući prevoditelji, uz davanje prilike i najmlađim autorima

Veseli nas svako pokretanje nove biblioteke, a posebno one dramskih tekstova u ovako teškim, kriznim vremenima. Unatoč, dakle, egzistencijalnoj i ekonomskoj krizi izazvanoj epidemijom i pandemijom koronavirusa i ožujskom potresu koji je pogodio Zagreb, pokrenuta je Mala dramska biblioteka u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD. U travnju je objavljena i prva knjiga te biblioteke: knjiga Branka Ružića Donor i druge drame, koja obuhvaća tri dramska teksta: Donor, Bolje sutra (Ludnica) i Stipe. Prva drama, Donor, uspješnu je praizvedbu imala u Engleskoj, a hrvatska je premijera trebala biti u travnju u Teatru &TD u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama, što je i bio povod tiskanju knjige. Bilo je predviđeno, naime, da se knjiga promovira na dan hrvatske premijere u Teatru &TD, ali zbog nesretnih okolnosti knjiga je započela svoj život prije predstave Donor.


Izd. SC u Zagrebu i Teatar &TD,
Zagreb, 2020.

Drama Bolje sutra praizvedena je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu, a dramski tekst Stipe još nije izveden.

Hrvatski autor s londonskom adresom

Autor drama Branko Ružić proteklih je godina odabrao živjeti u Londonu; njegovo je radno mjesto BBC. Djeluje kao filmski i televizijski scenarist i povremeno piše i dramske tekstove za sve naraštaje.

Rođen 1973. u Splitu, scenarističke osnove učio je u klasi profesora Lewisa Raya Huntera na UCLA-i. Živi i radi između Splita i Londona kao scenarist, dramski pisac, prevoditelj i konzultant. Kao scenarist radio je na dvanaest britanskih i hrvatskih serija, na tri filma, od kojih je posljednji, Moj dida je pao s Marsa, dobitnik sedamnaest međunarodnih nagrada, a bio je u redovnoj distribuciji u više europskih zemalja. Kao pisac, urednik i razvojni asistent radi za niz uglednih produkcijskih kuća: Red Planet Pictures BBC Studios, Beano Studios, LA Productions, Hoplite entertainment... Kao dramski pisac afirmirao se u teatrima za djecu i za odrasle. Dobitnik je više uglednih nagrada: nagrade Hartley Merrill za scenarij, nagrade na Leatherhead Drama Festu za Best New Writing, nekoliko nagrada Mali Marulić. Drama The Donor, izvorno napisana za Oast Theatre (Tonbridge, Velika Britanija), i izvedena 2017. u režiji Andyja Taylora, prevedena je na francuski i njemački jezik; publicirana je u Parizu i tiskana u Forumu HAZU. Drama U... bolje sutra praizvedena je u Hrvatskome narodnom kazalištu Split 2015. u režiji prvaka drame Mije Jurišića. Drama Braća Grimm i Princeza Luise premijerno je izvedena u Gradskom kazalištu Trešnja u Zagrebu 2016. u režiji Paola Tišljarića.

Drama Donor, točnije duodrama (dramske su osobe Anna, „oko 40 g., vrsni kirurg, žena odmjerene ljepote“ i Andrey, „5-6 godina stariji od Anne. Obrazovan čovjek s psihopatskom crtom ličnosti, bolesno opsjednut Annom“) na hrvatskome jeziku u novoj knjizi triju drama zauzima trideset i sedam stranica, a krajem je 2019. godine tiskana kao knjiga u Parizu; moguć je i njezin proboj na njemačku scenu..

U povodu tiskanja knjige autor Branko Ružić izjavio je: „Izlazak knjige Donor i druge drame u izdanju Male dramske biblioteke Teatra &TD je potpuno nevjerojatan događaj. Očito da mi knjige moraju imati bar neku neobičnost pa je tako prva moja knjiga objavljena u Parizu, iako ondje nikad nisam živio. Ova izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima. Tri moje drame iz ove knjige su također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka, tako i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču.“

Davor Šišmanović, Mate Matišić i Miro Gavran, koji čine urednički savjet Male dramske biblioteke, do kraja kalendarske godine najavljuju i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, te knjige drama suvremenoga njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je drama Hamlet za svakoga od prošle godine na repertoaru Teatra &TD. Izvršna je urednica Danijela Andrijašević Wittine, a grafička Ida Glujić.

U skladu s ponajboljim tradicijama &TD-a

U povodu izlaska Ružićeve knjige i utemeljenja nove biblioteke izjavu je dao i višestruko nagrađivan hrvatski dramski autor, član uredničkog savjeta biblioteke Miro Gavran: „Obradovalo me što su se Teatar &TD i Studentski centar u Zagrebu odlučili za ovu inicijativu, jer je malo izdavača u Hrvatskoj koji tiskaju dramsku literaturu, te sam se s kolegom Matom Matišićem rado odazvao pozivu da budemo dio savjetničkog tima uz Davora Šišmanovića. Drago mi je da je autor prve knjige upravo Branko Ružić, uspješni televizijski i filmski scenarist, koji ima sve kvalitete nužne vrsnom dramatičaru. Ružić znalački vodi dramsku fabulu, njegovi su dijalozi tečni, lako izgovorljivi i prirodni, a junaci su mu životni i prepoznatljivi. Uvjeren sam da će njegova knjiga naići na istinsko zanimanje glumaca, kazališnih redatelja, dramaturga i ravnatelja te u konačnici na blagonaklon prijem u gledatelja.“

Davor Šišmanović pak naveo je: „Mala dramska biblioteka Teatra &TD zamišljena je kao pokušaj usmjeravanja reflektora na ponajbolje tradicije &TD-a, a među takve tradicije zasigurno se ubraja saznanje kako su njegove najglasovitije predstave mahom bile čvrsto naslonjene na dramski tekst, na literaturu. Na dobru literaturu. Istina, ta je naslonjenost bila i ostala različita od uobičajenoga načina na koji su se tekstom služila ostala kazališta iz zlatnog doba &TD-a. Ali &TD i je različito kazalište, kako ga je svojedobno nazvao jedan od njegovih doajena – Petar Selem. Zamišljena je ova edicija, nadalje, i kao prostor afirmacije dramskih pisaca. Kako onih koji to već jesu, tako i onih kojima će tek pružiti priliku da to i postanu.“

Drama Donor, strukturirana u dvije scene, događa se u Londonu, a tematizira seksualno nasilje, djelomice prema istinitim događajima, uz fikcionalizaciju svjedočenja osobe koja je preživjela traumu u logoru. Drama Bolje sutra (Ludnica) postavlja pet dramskih osoba iz različitih područja djelovanja na obrube ludnice/kazališta/života. U Stipi su četiri dramske osobe i kuštravi psić, a tema je specifično i tipično dalmatinska. Za sve je tri drame karakterističan neobično izravan dijalog i replike pune ironije i sarkazma te britko ocrtavanje karaktera, mentaliteta i situacije u okrutnoj svakodnevici. Ukratko: Mala dramska biblioteka Teatra &TD, sa znakovitom ilustracijom pukotine na naslovnici prve knjige, s asocijacijom na potres u raznim značenjima, dobrodošla je izdavačka i teatarska novost za hrvatske dramske pisce, koji uživaju velik ugled i u europskim i u izvaneuropskim zemljama, a moći će ih čitati i šira kazališna i čitateljska publika i budući prevoditelji, uz davanje prilike i najmlađim autorima. Iskusniji čitatelji Vijenca prisjetit će se i slične biblioteke, Suvremene hrvatske drame, u istom tom kazalištu, Teatru &TD, kad je na njegovu ravnateljskome čelu bio tad vrlo mlad dramaturg i dramski pisac Miro Gavran.

Vijenac 684

684 - 21. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak