Vijenac 684

Književnost

IZDVAJA — Petra MIOČIĆ

• Festival Feminizam je za sve –

Neposredno prije no što će se, od 8. do 11. ožujka u novootvorenom prostoru kreacije, Uraniji, održati festival Feminizam je za sve, u nakladi Frakture, ujedno i organizatora festivala, objavljeno je devet knjiških mu, ukoričenih suputnica.

Tada toga još nismo bili svjesni, no festival je bio i posljednje veće okupljanje u kulturi prije „zatvaranja“, a poziv da vrijeme izolacije provedemo u promišljanju preraspodjela i ponovnog uobličavanja uloga u „novoj normalnosti“ pridodao je vrijednosti knjiga Asje Bakić, Barbare Pleić Tomić, Jasne Žmak, Lane Pukanić, Maše Grdešić, Sare Ahmed i Lee Horvat. Osim što postavljaju nove okvire teorijskim raspravama, njihova promišljanja teoriju pretvaraju u praksu, teorijski pravac približavaju i neupućenom čitatelju i pokazuju važnost njegove svakodnevne primjene, svakodnevnog propitivanja, potvrđujući naslovom festivala postavljenu premisu.

• Optimizam u Rijeci –

Nakon kraćeg zastoja i povremenih posrtanja veseli što manifestacija koja gradu znači mnogo više od samih događanja, Europska prijestolnica kulture, nastavlja s programima, a posebno u ovom trenutku ohrabruje nastavak planiranja, pokazuje se, odgođenih, a ne otkazanih književnih festivala. Umjesto u svibnju i lipnju, autori i autorice zastupljeni na Festivalu europske kratke priče i vRisku književnoj će se publici predstaviti u rujnu i listopadu.

Ove će godine uz FEKP u Rijeci gostovati i Hay festival, koji okuplja 28 europskih autorica, po jednu iz svake zemlje EU. Iako festivalski programi još nisu objavljeni, ostaje optimizam jer ono što je nalikovalo festivalskoj zimi pretvara se u proljeće, a planiranje novih događanja, unatoč mogućnosti povratka stanja blokade, pokazuje da unatoč svemu ne gubimo duh i koračamo naprijed.

• Nagrada Dževadu Karahasanu –

„U vrijeme porasta nacionalizma u Europi Dževad Karahasan zalaže se za trajno nadilaženje granica, bilo da je riječ o politici ili kulturi.“ Tim je riječima gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann popratio proglašenje Dževada Karahasana, bosanskohercegovačkog književnika, laureatom Goetheove nagrade, prestižnog njemačkog priznanja što ga Frankfurt dodjeljuje trijenalno. Kako stoji u obrazloženju,

Karahasan je nagrađen zbog svoje uloge u izgradnji mostova između zemalja njemačkoga govornog područja i BiH te posvećenosti razumijevanju europskih naroda i zemalja, a „njegovo opsežno djelo, romani, drame, eseji i teorijski spisi, posreduju između Istoka i Zapada, islama i kršćanstva.“

• Prostor za online čitanja –

Budemo li vrijeme izolacije upamtili i po čemu dobrome, bit će to po postavljanju sastavnog veznika „i“ između digitalnog i analognog čitanja, na mjestu gdje je nekoć stajao „ili“. Onemogućeni u posjetima narodnim knjižnicama, čitatelji su rado prihvatili aplikaciju Zaki books Knjižnica grada Zagreba i uvjerili se da je, pri čitanju, sadržaj mnogo važniji od oblika ili čak medija, a jednak je uspjeh polučio i jedini mjesečni podlistak hrvatskoga medijskog prostora u potpunosti posvećen knjizi i čitanju,

Best book, čija su posljednja tri broja također dostupna u internetskim bespućima. Naizgled stjerani u kut, knjiga i kultura (čitanja), kao entiteti navikli na prilagodbe, nastavljaju svoj život.

Vijenac 684

684 - 21. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak