Vijenac 684

Glazba

IZDVAJA — Jana Haluza


• Niz riječkog online programa Zajc uz vas 2 –

Unatoč pandemijskoj šteti na području kulture, aktualna Europska prijestolnica kulture ne gubi vrijeme. Nakon prvog izdanja projekta Zajc uz vas – online #1 – njegovi djelatnici ponovno nastupaju. Ali mahom ne u kazalištu, nego u svojim domovima i na drugim lokacijama gdje im se omogućuje fizička distanca. Tako je u tjednu između 8. i 14. svibnja pokrenut novi ciklus online programa koji se mogao pratiti putem mrežne stranice kazališta, kanala YouTube i ostalih online platformi. Instrumentalni, operni, plesački i glumački nastupi odvijaju se na mjestima poput Dječje kuće ili Palače šećerane (gradilištima infrastrukturnih objekata Rijeke EPK 2020), a najavljuju se i dodatni sadržaji. U ovom bloku nastupaju umjetnici Riječke filharmonije (koncertni majstor, violinist Anton Kyrylov i violončelist Giovanni Genovese) te se može poslušati Ronjgovljeva pjesma Rodila loza u izvedbi članica Riječkog opernog zbora. U ciklusu za najmlađe Zajčić za laku noć uz klarinetista Mateja Pavića Šumu Striborovu pripovijeda glumica Tanja Smoje, dok plesači Baletnog ansambla izvode prilagođenu koreografiju Contact forbidden prema konceptu Maše Kolar. Iz sama kazališta daje se ulomak dramske predstave Vježbanje života u režiji Marina Blaževića u suradnji hrvatske i talijanske drame kuće, kao i duet iz Händelove opere Julije Cezar u Egiptu u izvedbi mezzosopranistice Diane Haller i sopranistice Anamarije Knego. Sada u tome mogu uživati ne samo Riječani nego internetski korisnici diljem svijeta.

• Splićani nude ples kao Antivirus (1’) –

Na internetu otkrivamo i da Baletni studio HNK Split – koji je tradicionalno obrazovao isključivo klasične balerine i baletane – od 2017. ima svoju Grupu modernog plesa. Njegov je voditelj, baletni prvak Remus Dimache, uz svoje polaznike osmislio i produkcijski ostvario jednominutni film Antivirus, pri čemu za antivirus nudi ples.

Pod zazivom „Fali nam balet, fali nam ples“, mladi plesači, u dobi između sedam i sedamnaest godina, zadanu koreografiju, pokrete, elemente, izvode što na Bačvicama, što u svojim sobama, na balkonima, u vrtovima... Naravno, uz neizostavne zaštitne maske koje se s vremenom skidaju i uz poruku optimizma otkrivaju lica interpreta. Film predstavlja novi daroviti naraštaj plesača koji se ne zapušta u doba kada su mu klasične probe i satovi plesa zabranjeni. Osim toga, u najavi filma saznajemo da grupa svake godine odlazi na natjecanja i osvaja pregršt medalja, o čemu se dosad slabo izvještavalo u medijima. Za svaku pohvalu!

• Matko Brajša Rašan – monografija i zbirka zborova Mažurano moja

Pozornost nam je privukao i dvojac svezaka objavljenih 2019. u Istri – monografija i zbirka zborskih skladbi istarskoga glazbenika, političara i kulturnog djelatnika na prijelazu u 20. stoljeće Matka Brajše Rašana. Iako dolaze iz pera istih autorica-urednica (muzikologinja Mirjane Grakalić i Ivane Paule Gortan-Carlin), knjige objavljuju različiti nakladnici, očigledno usuglašenih namjera da zajednički osvijetle Brajšin lik i djelo.

To su u slučaju monografije Muzička akademija i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te u slučaju nota Ustanova Ivan Matetić Ronjgov u Ronjgima/Viškovo, gdje se nalazi pohranjen dobar dio glazbene ostavštine toga umjetnika. Autor posebnoga poglavlja o preporodnom razdoblju Brajšina djelovanja od 1880. do 1918. medulinski je povjesničar i pisac Andrej Bader. Notna zbirka prvi put objedinjuje sve dosad neobjavljene skladbe autora istarske himne Krasna zemljo, Istro mila.

Vijenac 684

684 - 21. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak