Vijenac 684

Kazalište

Hvarskom kazalištu Nagrada europske baštine / Nagrada Europa nostra

Europa prepoznala vrijednost Hvarskoga kazališta i Arsenala

Petra Miočić

Godinu dana nakon što je 2. svibnja 2019, izvedbom glazbenoscenskog programa Ova lipost uzorita grihotom bi da se stara, poslije dugotrajne i detaljne obnove otvoreno i ponovno uspostavljeno mjesto kulturnog i društvenog susreta, Hvarsko je kazalište (i njegov Arsenal) postalo laureatom prestižne Nagrade europske baštine / Nagrade Europa nostra u području konzervacije.


Prvo komunalno i treće renesansno kazalište u Europi prošle je godine zasjalo u novom ruhu

Nagrada ustanovljena 2002. podupire i nagrađuje najbolje primjere prakse iz područja konzervacije baštine, upravljanja, komunikacije, predanog rada i edukacije, istraživanja, usavršavanja i podizanja svijesti te time pridonosi širem dosegu prepoznavanja kulturne baštine kao strateškog izvora za europsko društvo i ekonomiju. Od maksimalnih trideset, ove je godine nagrađen 21 laureat iz čak petnaest zemalja, a u kategoriji baštine su, uz hvarski Arsenal, kao izvrsni primjeri konzervacije prepoznati belgijski Rubensovi vrtovi što ih je prije gotovo četiri stoljeća dizajnirao sam veliki Peter Paul Rubens, jedinstveni primjeri epitafa sa Sveučilišne crkve u Leipzigu uklonjeni prije nego što je zgrada srušena 1968. i ponovno postavljeni u razdoblju od 2002. do 2017, budimpeštanski Muzej likovnih umjetnosti, bazilika Santa Maria di Collemaggio u talijanskoj L’Aquilli, čija je, u prosincu 2017. dovršena, obnova označila početak cijeljenja rana što ih je grad pretrpio u razornom travanjskom potresu 2009, LocHal u nizozemskom Tillburgu, obnova podzemnih špilja i vinarija u španjolskoj pokrajini Burgos, Castile-Leon te Željezni most u britanskom Shropshireu, prvi most na svijetu u potpunosti izgrađen od željeza i simbol industrijske revolucije.

Obnova Arsenala i Hvarskog kazališta, kako stoji u obrazloženju vijeća sastavljena od nezavisnih stručnjaka, jest „poštovanja vrijedna revitalizacija. Projekt je vrlo značajnu zgradu prilagodio suvremenim kulturnim i društvenim potrebama zajednice i dodao novu kulturnu dimenziju turizmu tog područja. On predstavlja dugoročni napor za osiguranjem očuvanja Arsenala, lokaliteta od najviše baštinske važnosti. Posebnost zgrade iz 16. i kasnijeg, u 18. stoljeću ustanovljena kazališta brzo je prepoznata u konzervatorskim radovima. Ti su lokaliteti ujedno i dokaz duge povijesti međunarodne trgovine u Europi i znakovit je njihov smještaj u lučkom području, gdje nastavljaju igrati važnu ulogu kao mjesto povezivanja.“

Doista, važnost očuvanja prvoga komunalnog i trećeg renesansnog kazališta u Europi prepoznavana je mnogo puta te je ono obnavljano u mnogim razdobljima. Najveće mu je promjene donijela obnova na prijelazu 19. u 20. stoljeće, kada je poprimilo današnji izgled, a od 1990. Ministarstvo kulture je, kao partner Gradu Hvaru, sustavno ulagalo i financiralo zahtjevan projekt obnove Arsenala s povijesnim kazalištem. Od 2012. pristupilo se i cjelovitoj obnovi unutrašnjosti. Ulazna je razina zadržala izvorni oblik uz izložene kamene zidove i lukove, dok su novoinstalirani, višenamjenski sadržaji građanima Hvara pružili lokalitet za održavanje raznovrsnih kulturnih događanja. Venecijanske grede još se nalaze na stropu galerije na prvom katu, a i drugi izvorni sadržaji građevine, prije svega freske i kazališne lože, sačuvani su u izvornim oblicima. Nužna nova dodavanja zgradi izgrađena su u suvremenom stilu, dodatno naglašavajući originalnost zgrade i pridonoseći slojevima njezine povijesti. Tako je postignut sjajan dramski susret starog i novog.

Dobitnici nagrade Europa nostra proglašeni su 7. svibnja, dva dana uoči proslave Dana Europe

Vijenac 684

684 - 21. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak