Vijenac 683

Glazba

IZDVAJA – Tamara JURKIĆ SVIBEN

Digitalne matineje Koncertnog ureda u Zadru –

Koncertni ured u Zadru od 9. travnja započeo je program digitalnih matineja, na kojima će svakog četvrtka u 11 sati na svom YouTube-kanalu objavljivati probrane snimke koncerata iz svog arhiva.


Plakat Digitalnih matineja

Za prvi koncert bila je odabrana Šesta simfonija Ludwiga van Beethovena, u izvedbi Zadarskog komornog orkestra, pod ravnanjem Ivana Repušića, s Glazbenih večeri u Donatu 2016. Druga matineja (16. travnja) vraća se u Kneževu palaču, u veljaču 2017, kada je Zadarski komorni orkestar izveo koncert Povratak u gnijezdo pod vodstvom koncert-majstora Marca Grazianija. Na programu su se, uz Sibeliusa, Vivaldija i Mozarta, našla i djela zadarskih skladatelja: Simfonija u C-duru Josipa Mihovila Stratika iz 18. stoljeća; Idila Blagoja Berse te skladbe obitelji Dešpalj: Čežnja Pavla Dešpalja i Moba njegova oca Šime, skladba koja je simbol Zadra i Glazbenih večeri. Treća Digitalna matineja (23. travnja) predstavila je snimku zadarskog nastupa svjetskog kontratenora, Nijemca Andreasa Scholla, koji je nastupio uz Edina Karamazova u veljači 2017. u okviru svečanog otvaranja Kneževe palače, stradale 1991. u Domovinskom ratu, bez koje su Zadrani bili punih četvrt stoljeća. Četvrti koncert (30. travnja) donosi premijerni hrvatski nastup izraelskoga violinista Ereza Ofera, koncert-majstora Berlinskoga radijskog orkestra, uz rusku pijanisticu Jelisavetu Bluminu. Sve navedene koncerte možete poslušati na dostupnom kanalu.

Vežite se! Kulturni centar u Osijeku pokrenuo je projekt Kultura na kotačima! –

U tim kulturnim programima građani raznih osječkih gradskih četvrti mogu uživati sa svojih prozora i balkona, odnosno u skladu s propisanim mjerama socijalnog distanciranja.


Kultura na kotačima

U program su se uključili: Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Gradske galerije Osijek. Program je raznolik i odvija se prema rasporedu koji je dostupan na internetskim stranicama grada Osijeka, a započeo je 23. travnja s koncertom gitarista Ivana Kovačevića, koji je u razmaku od pola sata nastup darovao stanovnicima Vijenca Ivana Meštrovića i Sjenjaka.

Međunarodni dan jazza –

obilježava se 30. travnja diljem svijeta od 2011. U vrijeme virtualnih koncerata koje živimo u trenutnoj stvarnosti brojni glazbenici diljem svijeta obilježavaju ove godine taj dan online koncertima. Američki jazz-pijanist i skladatelj priređuje Globalni koncert sa živim izvedbama umjetnika širom svijeta (https://jazzday.com/).


Jevgenij Kissin

O štovanju i priznavanju jazza kao klasične vrijednosti glazbene baštine i kulture maestralnom izvedbom časti nas pijanist svjetskoga glasa Jevgenij Kissin, koji je u svom privatnom studiju snimio Tri preludija za klavir Georga Gershwina. Snimke možete poslušati na na njegovoj Facebook-stranici.

Vijenac 683

683 - 7. svibnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak